ООН: Италия и Албания трябва да зачитат международното право

1

А генцията на ООН за бежанците призова за „спазване на международното бежанско право“ след подписаното споразумение между Италия и Албания за преместване на приемането на спасени в морето мигранти и разглеждането на техните молби за убежище в Албания, предаде АФП.

„Условията за прехвърляне на търсещите убежище и бежанците трябва да зачитат международното бежанско право“, посочват от ООН.

Австрия въвежда контрол по границата със Словакия

Споразумението, подписано в Рим от италианския премиер Джорджа Мелони и албанския ѝ колега Еди Рама, предвижда Италия да открие два центъра в Албания, страна кандидатка за членство в ЕС, в които да се приемат спасени в морето мигранти, за да се „извършват бързо процедурите по разглеждане на молбите за убежище или евентуално репатриране“.

Тези два центъра, управлявани от Италия, ще започнат да функционират през пролетта на 2024 г. и ще могат да приемат до 3 000 мигранти, или около 39 000 годишно според прогнозите. Непълнолетните, бременните жени и уязвимите лица няма да бъдат засегнати.

ООН: Средиземно море е „гробище“ за деца

Върховният комисариат на ООН за бежанците заявява, че „не е бил информиран или консултиран относно съдържанието на споразумението“ и, че „връщането или прехвърлянето в сигурни трети държави може да се счита за подходящо само ако са изпълнени определени стандарти – по-специално, че тези държави напълно зачитат правата, произтичащи от Конвенцията за статута на бежанците и задълженията в областта на правата на човека, и ако споразумението допринася за справедливо разпределение на отговорността за бежанците между държавите, а не за тяхното разселване“.

Член на италианското правителство уточни, че мигрантите ще бъдат отвеждани директно в тези центрове, без да преминават през Италия, и че тези структури ще бъдат поставени под властта на Рим по силата на „екстериториалния статут“.

Източник: vesti.bg