ООН иска международно разследване за нарушения на човешките права във войната срещу „Хамас“

2

В ърховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк каза днес, че има „изключително тежки обвинения“ за нарушения на международното право във войната на Израел срещу „Хамас“ и поиска провеждането на международно разследване, предаде Франс прес.

Израел евакуира четири града в ивицата Газа

В отговор посланикът на Израел в ООН заяви, че международното право не е „самоубийствен пакт“, който позволява на терористични организации „да се ползват с постоянна международна подкрепа“. Представителят на палестинците от своя страна призова международната общност да се „събуди“ пред лицето на това, което той определи като „клане“ и „геноцид“.

„Изключително тежките обвинения за сериозни и многобройни нарушения на международното хуманитарно право, независимо кой ги извършва, изискват щателно разследване и установяване на онези, които носят отговорност за тях“, заяви Тюрк на брифинг на страните членки за неотдавнашното си посещение в Близкия изток. „Необходимо е международно разследване“, подчерта той.

Върховният комисар заяви, че кризата се разпростира далеч отвъд пределите на ивицата Газа и изрази дълбоко безпокойство от „засилването на насилието и тежката дискриминация срещу палестинците в окупираната ивица Газа, включително в Източен Йерусалим“.

Източник: vesti.bg