Олимпийските игри в Париж ще струват между 3 и 5 милиарда евро държавни пари

Олимпийските игри в Париж „трябва да струват“ между 3 и 5 милиарда евро обществени средства, заяви във вторник президентът на Френската сметна палата Пиер Московиси, цитиран от АФП.

„Все още не знаем цената на Олимпийските игри“, каза Московиси. „Сметната палата ще направи одит след края им. Трябва да струват 3, 4, 5 милиарда евро. Ще видим, но това няма да има огромно влияние върху дълговете“, уточни той пред радио France Inter.

До момента Пиер Московиси се позовала на сума от 3 милиарда за Игрите. През 2023 бюджетните документи показват публични инвестиции в размер на 2,44 милиарда евро, от които 1,3 милиарда от държавата и още 260 милиона от Общината в Париж.

Но все още не може да се предвиди крайната фактура, защото не са известни всички разходи. Към тях се прибавиха наскоро премиите от 1900 евро на полицаите, които ще натоварят фактурата с още 500 милиона от европейската валута.

Сега моментната фактура на Олимпийските игри – държавни и частни пари общо – е около 9 милиарда евро.

Организационният комитет има бюджет от 4,4 милиарда, който е съставен от 96% частни източници на средства. Към него се добавят и бюджетът на Solideo – компанията, натоварена да изгради олимпийската инфраструктура, който е около 4,4 милиарда, 1,7 милиарда от които са публични средства.

Наскоро Организационният комитет поиска от региона Ile-de-France да поеме придвижването на около 200 000 акредитирани за Олимпийските игри (състезатели, официални лица, журналисти), което ще струва малко по-малко от 10 милиона евро.

Последвайте нашия канал „Спорт по БНТ“ във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *