Одиторите на ЕС: Над трилион евро се изразходват непрозрачно

2

Н ад един трилион евро от фондовете на ЕС не се одитират правилно в рамките на „прекалено сложна“ система, обяви днес европейският надзорен орган.

Франсоа-Роже Казала, член на Европейската сметна палата (ЕСП), който ръководи последния одит на ЕС, разкритикува „непрозрачността“ на системата и „липсата на ясна отчетност“.

Базираната в Люксембург ЕСП извърши одит на бюджета на ЕС, но изтъкна, че нараства броят на извънбюджетните и други инструменти за финансиране, върху които тя не упражнява надзор.

Европейската прокуратура разследва 9 български фирми

Казала заяви, че въпросният трилион включва 500 млрд. евро по Европейския механизъм за стабилност (ЕМС).

ЕМС е създаден през 2012 г., за да позволи на изпитващите финансови затруднения държави от еврозоната достъп до пазарите и да улесни отпускането на заеми при субсидирани лихви.

Одиторите заявиха в доклада си, че броят на инструментите се е „умножил през последните 15 години“ и призоваха ЕС да ги интегрира.

„Това е въпрос на демократичност“, подчерта Казала, тъй като Европейският парламент също няма надзор.

По-голямата част от инструментите са „създадени предимно, за да се реагира възможно най-бързо на кризи“, поясни ЕСП, визирайки войната на Русия срещу Украйна, започнала миналата година, пандемията от коронавирус и дълговата криза в еврозоната през 2008 г.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg