Огромен протест в подкрепа на момичето, нарязано с макетен нож

158

Х иляди се събраха днес пред Съдебната палата в град Стара Загора на протест в подкрепа на 18-годишното момиче, което беше нарязано с макетен нож.

„Към момента нямам нищо казано от нея. Единственото, което прави, е да превключва каналите и избягва всичко, което се случва в момента. Травмирана е. Нормално е“. Това заяви майката на 18-годишното момиче, обезобразено с макетен нож, цитирана от NOVA.

Тя присъства в протеста тази вечер в Стара Загора.

Оставиха в ареста обвиняемия за жестокото нападение над момичето с 400 шева

„Знае за подкрепата, но е безмълвна. Няма реакция. Отказване няма. Справедливост, присъда такава, каквато заслужава извършителя. Квалифициране на телесните повреди по нея, така както трябва да бъдат“, каза майката.

Огромен протест в подкрепа на момичето, нарязано с макетен нож

Малко по-рано Районният съд в града постанови, че обвиненият за деянието Георги Георгиев остава в ареста. Неговите адвокати обещаха да обжалват решението.

Днес в цялата страна се проведоха протести и шествия в подкрепа на жертвата.

На среща, състояла по-рано през деня с представители на нощни заведения, кметът на Стара Загора Живко Тодоров поиска лица с криминални прояви да не бъдат използвани като охранители. Тодоров посочи, че, в случай че искането му не бъде удовлетворено, Община Стара Загора ще бъде принудена да отнеме разрешенията за удължено работно време от съответните заведения. 

Обвиняемият по случая „400 шева“: Не съм виновен, искам да се разбере всичко

Припомняме, че нападението над младата жена е станало в края на юни, но случаят придоби широк обществен отзвук преди дни. Срещу обвиняемият са повдигнати две обвинения – за нанасяне на средна телесна повреда и за закана за убийство. По делото се събират още доказателства, предстоят и още медицински експертизи. Това е третото провинение на Георгиев от подобен характер. 

Сигнал за нападението е получен около 23:30 часа на 26 юни. На 27 юни обвиняeмият е бил задържан за срок от 24 часа и тогава е бил в условията на пробация от януари за подобно престъпление. 

В съботния ден беше установено, че на 24-25 юни, преди момичето да бъде обезобразено, то е получило заплашителни текстови съобщения от обвиняемия чрез интернет приложение.

Бащата на момичето с 400 шева: Не знаех за заплахите, разбрахме впоследствие

„Едва на 29 юли към полицията се е обърнал бившият приятел на пострадалата. В неговия разказ се изяснява, че тя е споделяла с него по време на връзката си с обвиняемото лице, че спрямо нея са отправени заплахи и е упражнявано насилие. Това ни послужи за повод да бъде призована самата пострадала и, тъй като е минало време и след отшумяване на това посттравматично състояние, в което е била след насилието, тя също потвърждава за отправените заплахи“, каза тази сутрин пред журналисти районният прокурор Таня Димитрова.

Съдът в Стара Загора с първи коментар за обезобразеното с макетно ножче момиче

На 24 юни соченият за извършител е изпратил съобщение със съдържание: „Направо те убивам“, а на 25 юни – „Ще ти закача главата“. На следващия ден влязъл в дома на жертвата с маска и макетен нож, нанесъл ѝ юмручни удари в главата.

Мирни шествия в подкрепа на пострадалата имаше и в още десетки градове в България.

Протестиращите настояват за законови промени, адекватно правосъдие и прилагане на цялата строгост на закона към насилниците.

Във Велико Търново и Бургас протестите също бяха огромни.

Протест имаше и в София под надслов: „Няма да мълчим. Стоп на геноцида над жените!“.

„Всичко възникна извънредно, спонтанно. В петък се събудихме и не сме същите жени“, коментира Силвия Стойчева, организатор на протеста.

Протестното шествие в София срещу насилието и в подкрепа на нападнатото момиче от Стара Загора приключи на Орлов мост. Шествието започна в 18:00 часа пред Съдебната палата. Протестиращите преминаха през бул. „Витоша“ и Националния дворец на културата, а крайната точка беше Орлов мост, където движението за известно време беше спряно. 

Протестът беше организиран от граждани във Фейсбук. През цялото време имаше засилено полицейско присъствие. Днес демонстрации по същия повод се проведоха и в други градове в страната.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *