Овчаров: Нямам офшорни сметки, нямам пет милиона, нямам фирми, работещи с „Козлодуй“

3

Н ямам офшорни сметки, нямам пет милиона, нямам фирми, които да правят бизнес с „Козлодуй“. Всичко това са лъжи. Това заяви Румен Овчаров по време на заседанието на 50-ия юбилеен конгрес на БСП. Румен Овчаров коментира, че е цинично, заедно с него да обвиняват Иван Генов и Александър Николов. Цинично е, защото двамата са били първите, които през 2009 г. са подписали споразумение за изследване на възможностите за строеж на точно тези ядрени реактори – американците издъниха и хората, които искаха да ги прокарат, коментира Овчаров.

Овчаров: Докато не се запозная с обвинението, няма да коментирам

Вчера Службата за контрол на чуждестранните активи (Office of Foreign Assets Control, OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на пет настоящи или бивши длъжностни лица от България – Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов – за тяхното широко участие в корупционна дейност в България. Това се казва в прессъобщение на финансовото ведомство, разпространено от посолството на САЩ в София. Външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли обяви налагането на санкции срещу трима българи – Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков. 

Тази битка срещу мен, не е битка за миналото – битката е за бъдещето на България и на българската енергетика и за изтикването на Русия от България, каза Овчаров. Нито един от нас не е защитавал руски интереси, ние сме защитавали българските интереси, защото България е заинтересована от това да доставя евтино ядрено гориво, каза Овчаров. 

Не се притеснявайте за мен – това са лъжи, които нямат никакво практическо значение. Това са лъжи, които показват начина, по който ще бъде манипулирана и движена България оттук нататък, добави той. 

След изказването на Румен Овчаров социалисти поискаха Конгресът на БСП да декларира, че застава твърдо зад него. В отговор Овчаров благодари за подкрепата и отбеляза, че не бива да се забравят и останалите двама, добавени в списъка – Александър Николов и Иван Генов.

„Не знам дали ме разбрахте правилно – не искам да защитаваме Влади Горанов“, каза той. Владислав Горанов е „друга бира“ във всичкото това, той е по друга схема там, той е по схемата на Васил Божков и по онези всичките милиони, спестени от плащания на държавата, добави Овчаров. Докато останалите, тримата, включително и Николай Малинов донякъде сме точно по тази линия – да не би някой да си помисли от експертите от нивото на Румен Овчаров, че може оттук нататък да се изказва срещу американските интереси и американските проекти в България, коментира той. Да не би някой да си помисли от нивото на експертите на Александър Николов и Иван Генов, че може да противостои на американските интереси, да не би някой да си помисли като Николай Малинов, че може да прави нещо заедно с Русия, заяви още Овчаров. Затова си мисля, че е важно БСП и Конгресът да кажат – ние стоим зад националните интереси на България и подкрепяме хората, които са защитавали тези интереси, заяви той. 

По отношение на вътрешнопартийните въпроси Румен Овчаров коментира, че да се свали лидера на една партия, не е елементарна работа. Напрегнете се малко колеги, измислете нещо, предложете нещо различно, предложете нещо ново, посъветва той. Някак си не мога да приема тези сценки днес тук, не мога да приема позата на едни хора, които отново са застанали на балкончето и с бели ръкавици раздават оценки, посочи Овчаров и подчерта, че омразата е път към никъде. Аз съм убеден, че БСП е на правия път, БСП направи стабилни стъпки в лявата социална политика, предложи модел, който да изкара България от политическия блокаж, заяви той.

Ние няма как да се прегърнем с ГЕРБ, няма как да се прегърнем и с ДПС, но можем да се разберем с тях за пет или шест неща, които трябва да се направят, добави Овчаров.

Източник: vesti.bg