Обрат, САЩ дадоха зелена светлина за изтребители за Украйна

99

П резидентът на САЩ Джо Байдън заяви пред лидерите на Г-7, че Вашингтон ще подкрепи обучението на украински пилоти и изпращането на модерни изтребители на Украйна, предава БГНЕС.

Байдън каза, че Съединените щати „ще подкрепят съвместните усилия с нашите съюзници и партньори за обучение на украински пилоти на изтребители от четвърто поколение, включително F-16, с цел по-нататъшно укрепване и подобряване на способностите на украинските военновъздушни сили“.

„Коалиция от реактивни самолети“: Зеленски настоява за изтребители F-16 от Запада

„Приветствам историческото решение на Съединените щати да подкрепят международна коалиция за изтребители. Това значително ще подсили нашата армия в небето“, написа Зеленски в Туитър.

Британският министър-председател Риши Сунак също приветства решението на Вашингтон.

„Приветствам съобщението, че САЩ ще одобрят обучението на украински пилоти на изтребители F-16. Обединеното кралство ще работи заедно със САЩ, Нидерландия, Белгия и Дания, за да получи Украйна бойния въздушен потенциал, от който се нуждае“, написа Сунак в Туитър.

Дания ще помогне за обучението на украински пилоти на американския изтребител F-16, заяви датският военен министър.

Копенхаген „сега ще може да се присъедини към колективен принос за обучението на украинските пилоти да летят на F-16“, посочи изпълняващият длъжността министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *