Обрат по казуса "Пирогов"

9

С офийският градски съд спря вписването на новото ръководство на „Пирогов” заради жалба на досегашния директор Валентин Димитров срещу назначението на новото ръководство. Решението е изпратено от Софийския градски съд до медиите. 

Определението на съда може да се обжалва пред по-горна инстанция – Софийския апелативен съд, в седемдневен срок. Указано е препис от определението да бъде изпратено на „Пирогов” и на Агенцията по вписвания, съобщи NOVA.

По-рано през деня бе съобщено, че изпълнителният директор на болница „Пирогов“ д-р Валентин Димитров е освободен от поста си. За негов наследник бе посочен д-р Константин Димов, лицево-челюстен хирург от УМБАЛ „Св. Анна“ в София, който е бил е част от екипа на Клиниката по неврохирургия към „Пирогов“.

Причината за опита за отстраняване на д-р Димитров най-вероятно е одитът, извършен в лечебното заведение, който показа, че има финансови нарушения. Данните от проверката оповести миналата седмица здравният министър проф. Христо Хинков.

В своя писмена позиция от 28 ноември д-р Валентин Димитров заяви, че твърденията на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков не отговарят на реалното финансово състояние на УМБАЛСП „Н. И. Пирогов“.

„Към момента лечебното заведение е сред болниците, чиито дългове са стопени и няма нито лев просрочия. За периода, откакто съм директор, болницата беше изведена на печалба. Към месец ноември 2023 г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000 лв., а НЗОК дължи на „Пирогов“ 5 087 000 лв. за незаплатени надлимитни средства, от които 598 000 лв. от стари години, а останалите са от тази година. Всякакви останали твърдения са неверни и, за съжаление, са опит за внушения в абсолютен разрез с истината“, заяви д-р Валентин Димитров. 

По късно от пресцентъра на „Пирогов“ изпратиха официална информация до медиите, според която директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД д-р Валентин Димитров е освободен като член на Съвета на директорите. Мотивите за това са констатираните нарушения в доклад от проверка на Звено „Вътрешен одит“ към Министерството на здравеопазването, който е с обем от 134 страници.

Източник: vesti.bg