Обвиниха бизнесмена Велико Желев в побой и изнудване за 68 000 лв. (Обзор)

Повдигнаха обвинение за изнудване на строителния бизнесмен Велико Желев. Собственикът на „Хидрострой“ остава в ареста поне за 72 часа. Разследването се поема от Софийската градска прокуратура.

Вътрешният министър Иван Демерджиев намекна за връзка между нанесения побой над служител в компанията на Желев и авансовите плащания за магистрала „Хемус“. От прокуратурата обещаха да установят всички факти по случая.

Първоначално разследването срещу Велико Желев е образувано за нанасяне на телесна повреда. Поводът жалба в полицията на бивш негов служител Благой Андонов, че на 24 февруари в офиса на бизнесмена в центъра на столицата му бил нанесен побой. От прокуратурата обаче намерили данни за по-тежко престъпление.

„В момента е преквалифицирано и се води за изнудване. До късно снощи са били извършени обиски и са иззети веществени доказателства – документи и компютри“, коментира Борислав Георгиев, зам.-районен прокурор на София.

Според събраните доказателства, чрез нанасяне на удари в лицето и тялото, Андонов бил принуден да подпише записи на заповеди и разходни ордери за 68 хиляди лева.

„Пострадалото лице е разпитано многократно. Принудата упражнена срещу пострадалия е имуществено разпореждане, поемане на задължение – финансово“, каза зам.-прокурор Георгиев.

БНТ: Има ли данни, че пострадалият е бил принуден да подпише документ с невярно съдържание?

Борислав Георгиев: За това е разследването, че е принуден да подпише документи, които са с невярно съдържание, точно така.

Според прокуратурата по време на побоя в офиса на бизнесмена, заедно с Велико Желев е имало още двама мъже, които са помагали в принуждаването на Андонов да подпише документите. Възложено е на МВР те да бъдат издирени и задържани.

„Доколкото знам в този побой не е участвало едно лице, участвали са повече от едно лице, така че вероятно се издирват лицата, които са участвали в побоя“, каза Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

По думите на Демерджиев обаче има данни за връзка между нанесения побой над Благой Андонов, принудата да подпише документи за поемане на задължения в размер на 68 хиляди лева и платените авансово над 48 милиона лева за стротелството на един от лотовете на магистрала „Хемус“.

„За мен е важно да се види има ли връзка между ситуацията, която сега се огласи и образуваното производство за принуда и авансовото плащане- пак казвам малко над 48 млн. по отношение на един от лотовете на „Хемус“. Ако има такава връзка, прокуратурата трябва да обясни каква е точно и да уведоми обществеността.

От държавното обвинение обявиха, че разследването се поема от Софийската градска прокуратура и ще бъдат установени всички факти. Задържането на Велико Желев и удължено за срок до 72 часа и предстои да се прецени дали бъде искан и постоянния му арест.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *