Обвинения и арести за корупция в Украйна

12

В Украйна е арестуван бившия заместник-министър на отбраната на Украйна Вячеслав Шаповалов, който е обвинен в корупция, съобщи „Украинска правда“, позовавайки се на източник от правоохранителните органи.

Съдът е наложил на Шаповалов мярка за неотклонение „задържане под стража“ с алтернативата да плати гаранция в размер на 402,6 млн. гривни (11 млн. долара).

В Украйна уволниха петима висши прокурори

В сряда Генералната прокуратура на Украйна повдигна обвинения в корупция срещу Шаповалов, който си подаде оставката преди седмица в разгара на скандал със заместник-директора на отдела за държавни поръчки на агенцията Богдан Хмелницки и бившия заместник-ръководител на държавната компания „Промоборонекспорт“ Владимир Терещенко по дела за присвояване и незаконни действия.

Службата за сигурност на Украйна потвърди, че е повдигнала обвинения в корупция срещу Хмелницки по дело, свързано със закупуването на нискокачествени бронежилетки.

Вълна от оставки в Украйна: Какво планира Зеленски

По-рано украинският министър на отбраната Олексий Резников отхвърли обвиненията в корупция срещу военното ведомство. На 24 януари обаче стана ясно, че Шаповалов е подал оставка, а Хмелницки е уволнен на следващия ден. По-късно, в разгара на скандала с предполагаемо завишените цени на хранителните продукти за военнослужещите, министърът подкрепи проектозакон за частично разкриване на информация за покупките за армията по време на военното положение, който беше внесен от депутатите на Върховната рада на 24 януари.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *