Оазисът на пустинята Петра и забравеният близнак Хегра

0

Д ълбоко в каньоните на пустинята на Йордания се крие спиращо дъха древно съкровище – каменният град Петра. Този метрополис, ръчно издълбан в пясъчните скали, е свидетелство за древна цивилизация, която датира още от 9000 г. пр.н.е. Набатейското кралство, което управлявало голяма част от днешна Йордания от III-ти век пр. н. е. до I-ви век сл. н. е. Те установили Петра като своя столица и я превърнали в оживен търговски център край главните пътища на керваните, натрупвайки голямо богатство чрез търговия.

В разгара на своя просперитет през I-ви век от н.е., били изградени емблематичните структури на Петра, включително съкровищницата (Ал-Хазнех), манастирът (Ад Деир) и кралските гробници. Набатейците демонстрирали своите забележителни инженерни умения, като създали сложни водни канали и цистерни, превръщайки Петра в същински оазис в пустинята.

С упадъка на Римската империя и промените в търговските пътища, значението на Петра намаляло и в крайна сметка градът изпаднал в неизвестност. Петра останала до голяма степен забравена от западния свят, докато швейцарският изследовател Йохан Лудвиг Буркхард не я преоткрива през 1812 г. Днес Петра е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и едно от новите седем чудеса на света. Всички тези структури и ръчно резбовани сгради, предоставят очарователна гледка към миналото и разкриват богатството и изтънчеността на набатейската култура, която някога процъфтявала там. Простирайки се на над 100 квадратни мили, обектът е четири пъти по-голям от Манхатън, което прави пълното му изследване предизвикателство. Като един от най-необикновените и вдъхващи страхопочитание археологически обекти в света, Петра е забележително напомняне за изобретателността и съзидателността на древните цивилизации.

Хегра, забравеният близнак на Петра

И докато Петра е добре позната на много хора по света и привлича милиони туристи всяка година, малцина знаят за мистериозния й „близнак“, който се намира в Саудитска Арабия. Хегра, град известен още като Ал-Хиджр, някога е бил второто по големина, след Петра, селище в древното набатейско царство.

Разположен в северозападната част на Саудитска Арабия, град Хегра демонстрира забележително сливане на архитектурни стилове, повлияни от гръко-римската, северноафриканската и близкоизточната култура. Неговите скални гробници, сложни фасади и грандиозни структури са доказателство за проспериращата набатейска цивилизация. Подобно на Петра, Хегра може да се похвали със зашеметяващи пясъчни скали и издълбани скални образувания, които са издържали изпитанието на времето. Класифициран като обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, Хегра е още едно изумително свидетелство за древните търговски пътища и културния обмен, процъфтявали в региона преди векове.

По темата

Източник: vesti.bg