Някои метеорити са мистериозно магнитни и най-накрая знаем защо

0

Е дно от поразителните неща за железните метеорити е, че те често са магнитни. Магнетизмът не е силен, но съдържа информация за техния произход.

Ето защо астрономите обезсърчават ловците на метеорити да използват магнити, за да разграничат метеоритите от заобикалящата ги скала, тъй като ръчните магнити могат да изтрият магнитната история на метеорита, която съдържа е важни научни данни.

Магнитните метеорити възникват, защото се образуват при наличието на магнитно поле. Железните зърна в метеорита са подредени по протежение на външното магнитно поле, което придава на метеорита собствен магнетизъм.

Например марсианският метеорит, известен като Black Beauty, е придобил магнетизма си от силното магнитно поле на младия Марс.

Някои метеорити са магнитни, но не би трябвало да се образуват в силно магнитно поле. Железните метеорити обикновено се категоризират по химичен състав, като съотношението на никел към желязо.

Знае се, че един тип метеорити, известни като IVA, са изградени от фрагменти от по-малки астероиди. Малките астероиди нямат силни магнитни полета, така че IVA метеоритите не би трябвало да са магнитни, но много от тях са. Има ново проучване, което показва как това е възможно.

Малките астероиди се образуват чрез метода на „купчина отломки“. Малки парчета богати на желязо скални агрегати се натрупват с течение на времето, изграждайки астероид.

За да може едно тяло да генерира силно магнитно поле, трябва да има течно желязо, което да създаде динамо ефект, и тъй като малките астероиди не разполагат с него, те не могат да имат магнитни полета. Или пък могат?

Астероидите също са обекти, които претърпяват сблъсъци с течение на времето. Именно по време на тези сблъсъци се отчупват фрагменти, които след това се превръщат в метеоритите, които намираме на Земята. Но авторите на проучването показват, че ударите могат да създадат магнитно динамо в астероидите.

Ако сблъскващо се тяло не е достатъчно голямо, за да разбие астероида, но е достатъчно голямо, за да разтопи слой материал близо до повърхността, тогава може да възникне поредица от интересни събития.

Когато студената сърцевина от чакъл е заобиколена от разтопен слой, сърцевината започва да се нагрява. По-леките елементи се изпаряват от ядрото и мигрират към повърхността, което разбива слоевете и се генерира конвекция.

Конвекцията на желязото генерира магнитно поле, което се отпечатва върху части от астероида. По-късен сблъсък след това създава магнитни фрагменти, някои от които достигат Земята.

Така че магнетизмът на метеоритите IVA не идва от първоначалното им образуване от техния астероид родител, а по-скоро от по-късни сблъсъци, които раздвижват ядрото им.

Знаейки това, изследователите могат да придобият по-добро разбиране за историята на нашата слънчева система и как неща като планетен дрейф може да са станали причина за по-чести сблъсъци на астероиди.

Още една причина да не се опитвате да търсите метеорити с ръчни магнити – при намирането може да изтриете историята на неговите космически сблъсъци.

По темата

Източник: vesti.bg