НСИ отчете първи месечен спад на цените в България

4

З а първи път от две години насам в България беше регистриран спад на потребителските цени на месечна база. Това сочат данните на Националния статистически институт за май.

На месечна база има дефлация от 0,1%, докато на годишна – спрямо същия месец на предходната година, инфлацията се забавя до 10,1%.

За сравнение през септември миналата година тя достигна връх от 18,7% на годишна база.

Еврозоната влезе в техническа рецесия

През май 2023 г. спрямо предходния месец са се понижили цените на стоките и услугите в следните потребителски групи: развлечения и култура – намаление с 3.4%; транспорт – намаление с 2.5%; жилища, вода, електроенергия, газ и други горива – намаление с 0.4%; съобщения – намаление с 0.3%.

Поскъпване на месечна база е отчетено при алкохолни напитки и тютюневи изделия – увеличение с 1.1%; облекло и обувки – увеличение с 1.0%; здравеопазване – увеличение с 0.5%; хранителни продукти и безалкохолни напитки – увеличение с 0.5%; образование – увеличение с 0.4%; ресторанти и хотели – увеличение с 0.3%; жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дома – увеличение с 0.1%.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *