Норвегия продаде 32 изтребителя F-16 на Румъния

5

Н орвегия заяви, че е завършила продажбата на 32 изтребителя F-16 на Румъния, след като е получила зелена светлина от американските власти, предаде БГНЕС.

През ноември Румъния подписа договор с Норвегия за закупуване на употребяваните F-16 за 388 млн. евро.

„Продажбата ще укрепи и модернизира отбраната на съюзническа държава, която има за съсед Украйна“, заяви норвежкият министър на отбраната Бьорн Арилд Грам.

МО: Гръцки изтребители могат да охраняват България

Норвежките самолети ще бъдат ремонтирани, преди да бъдат доставени в Букурещ.

През май министър-председателят на Норвегия Йонас Гахр Стор изключи идеята да се откаже от договора и да достави самолетите на Украйна, за да ѝ помогне да отблъсне руското нашествие.

С 32-те самолета и 17-те, закупени от Португалия, Румъния модернизира военновъздушните си сили, заменяйки остарелите съветски изтребители МиГ-21.

Норвегия модернизира собствените си военновъздушни сили и Осло планира да закупи 52 по-модерни самолета от пето поколение F-35.

Норвегия завърши извеждането от активна експлоатация на последните си изтребители F-16 през 2022 г.

България получи втория самолетен двигател за МиГ-29 от Полша

От 57-те самолета, които тя счита за подходящи за продажба, до 12 са продадени на частната американска група „Дрейкън“, но все още не са доставени.

Теоретично скандинавската страна все още разполага с няколко изтребителя, които биха могли да бъдат доставени на Украйна, ако тя реши да се присъедини към коалицията от западни държави, които обявиха готовността си да ѝ дадат F-16.

Норвежкото правителство заяви, че обмисля начини за подпомагане на обучението на украинския личен състав за използване на F-16, но все още не е взело решение дали да достави самолети на Киев.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *