Нов ядрен реактор бе пуснат в САЩ за първи път от 7 години

1

Р еактор на атомна електроцентрала в американския щат Джорджия бе пуснат днес в експлоатация – за първи път от седем години, предаде Франс прес. Това се случва в страна, която не залага на проекти с класически ядрени реактори, а отдава предимство на малки реактори.

Трети енергоблок на АЕЦ „Вогъл“ (Vogtle), разположена близо до Уейнсбъро, в източната част на Джорджия, е свързан с електропреносната мрежа и може да покрие нуждите на около 500 000 домакинства и компании, се посочва в комюнике на компанията „Джорджа пауър“ (Georgia Power), публикувано днес.

Украйна няма да преговаря с Москва за закупуването на реакторите от България

Очаква се данните за стойността на трети и четвърти енергоблок да бъдат оповестени в края на 2023 година или в началото на 2024 година, като според оценката на Общинската електрическа администрация на Джорджия те ще са приблизително 30 милиарда долара. 

Това е повече от двойно спрямо първоначално обявения бюджет от 14 милиарда долара.

След като и четвърти енергоблок бъде пуснат в експлоатация, АЕЦ „Вогъл“ ще се превърне в най-мощната атомна централа в САЩ. Очаква се това да стане през последното тримесечие на тази година или в началото на идната година.

България ще подпише със САЩ и Франция за 4 ядрени блока

Пуснатият днес трети енергоблок е първият ядрен реактор в САЩ с най-съвременната технология AP1000 от поколение III+ на „Уестингхаус“ (Westinghouse). 

Това историческо постижение бележи началото на нова ера в производството на чиста и достъпна ядрена електроенергия в САЩ, чрез използването на най-модерната технология за ядрени реактори, налична днес на световния пазар, се посочва в комюнике на американската компания с централа в щата Пенсилвания. 

Ядрените енергоблокове с технологията AP1000 в АЕЦ „Вогъл“ са реактори с вода под налягане от поколение III+ с напълно пасивни системи за безопасност, с модулен дизайн на конструкция и имат най-ниския въглероден отпечатък на един мегават. Изградените в Китай четири реактора с технологията AP1000 днес поставят рекорди по време на тяхната търговска експлоатация, а в момента се изграждат шест нови реактора със същата технология в Китай, отбелязва „Уестингхаус“. Неотдавна Полша също избра технологията AP1000 за своята ядрена програма, други девет реактора с тази технология се планира да бъдат изградени за Украйна, а през юни „Уестингхаус“ обяви, че България планира да изгради ядрена мощност с технологията AP1000 на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Технологията е обект на интерес в страни от Централна и Източна Европа, а също и в Обединеното кралство и Съединените щати.

Източник: vesti.bg