Нов срив на рублата, колко харчи Русия за войната

0

Р уската валута днес поевтиня рязко с повече от процент срещу щатския долар, достигайки нива над 100 рубли долар за втори път през последните два месеца.

Това става, въпреки че Централната банка на Русия повиши през септември основната си лихва до 13%. През юли ставката беше 8,5%.

Същевременно от руското министерство на икономиката повишиха инфлационните си очаквания за тази година до 7,5%. За сравнение инфлационната цел на Централната банка на Русия за ценова стабилност е 4%.

Путин свиква извънредна среща за валутния контрол в Русия

Икономическата прогноза за следващите три години включва поевтиняване на петрола и на руската рубла срещу щатския долар.

Освен това от руското министерство на икономиката очакват през настоящата година рязко свиване на износа на Русия с над 130 млрд. долара и ръст на вноса с 37 млрд. долара.

Изглежда основен двигател за растежа на руската икономика ще бъде военната промишленост.

Извънредно заседание, Русия вдигна лихвите

Военните разходи на Русия са се утроили през тази година в сравнение с времето преди инвазията в Украйна, по данни на Института Кенан.

Сега Москва възнамерява да похарчи 160 милиарда долара за военни нужди или 40 процента от руския държавен бюджет. В комбинация с регионалните и частни разходи, свързани с войната в Украйна,  сумата може да надхвърли 10 процента от брутния вътрешен продукт на Русия през 2023 г.

Официално за 2024 г. е предвидено увеличение на бюджета за отбрана със 70%, от 63 млрд. долара, до 107 млрд. долара или 6% от БВП. Но освен това в бюджета на Русия за следващата година са предвидени близо 110 млрд. долара като класифицирани разходи за неопределени цели.

Срив на руската рубла, премина 100 за долар

Обявените миналата седмица планове за мащабно увеличение на разходите за отбрана също засилиха притесненията за руските държавни финанси, тъй като приходите от петрол и газ продължават да са под натиск от санкциите на Запада заради инвазията в Украйна.

Защо Путин иска „вечна война“

Наскоро руският президент Владимир Путин нареди на правителството и на централната банка да предприемат мерки за стабилизиране на валутата, като заяви, че нейната слабост е основната причина за повишаването на потребителските цени в Русия.

Източник: vesti.bg