Ново изследване хвърля светлина над произхода на народа суахили

0

И зследване на вековна ДНК дешифрира сложното родословие на народа суахили от крайбрежието на Източна Африка и разкрива как се е развила космополитната и процъфтяваща средновековна цивилизация, благодарение до голяма степен на жени от Африка и мъже, пристигнали от Персия, съобщи Ройтерс.

Екзотичната държава, която е „люлката на човечеството”

Учени съобщиха, че са изследвали ДНК на 80 души от пет района в Кения и Танзания, датиращи от 1250 г. -1800 г.  Повече от половината от генетичния фонд в много от тях се проследява до предшественички от източното африканско крайбрежие, със значителен принос на гени от Азия. Около 90 на сто от него идва от мъже от Персия, съвременен Иран, и около 10 на сто от Индия.

След 1500 г. преобладаващата част от азиатския генетичен принос е от арабски източници, установява изследването. 

Крайбрежният район на суахили се простира най-общо от сомалийската столица Могадишу на север до танзанийския остров Килва на юг и включва части от Кения и Малави и архипелазите Занзибар и Коморски острови в Индийския океан.

Топ 10 на най-красивите градове в Африка и Близкия изток

Средновековните суахили от държави-градове като Момбаса и Занзибар са изнасяли стоки от вътрешността на Африка – слонова кост, злато, абанос и сандалово дърво, търгували и с роби в различни райони на Индийския океан. Те били и сред първите, изповядващи исляма, сред народите на субсахарска Африка.

Тази смес от африканци и азиатци повдига въпроси за социалната динамика и ролята на половете. От една страна персийски мъже са се женили с африканки, което може да осветли социални неравенства, като обичайно са общували с жени с по-нисък обществен статут, каза генетичката от Харвард Естер Бриел, ръководител на изследването, публикувано в сп. „Нейчър“.

Ройс Буда, който говори 11-те езика на Южна Африка

Същевременно е възможно африканките от източното крайбрежие да са били по-автономни в избора на партньор за създаване на семейство, каза изследователката. Според нея има вероятност мощни търговски фамилии от Африка и Азия да са установявали икономически изгодни брачни съюзи.

Според учените е възможно африканските жени и техните общности да са избирали да създават семейства с африкански и персийски принцове или търговци, с което укрепвали мрежите на африканските и персийските търговци.

Хора от африкански и азиатски произход започват да се смесват в региона около 1000 г., сочи изследването. Генетичните открития отразяват космополитната култура на суахили. Езикът им е с африкански произход, преобладаващата религия е ислям, привнесен от Близкия изток, а кухнята показва индийско и близкоизточно влияние.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *