Нови удари срещу хутите

Затяга се военният натиск над хутите. Ден след масираните ракетни атаки по цели на хутите в Йемен тази вечер и през изминалата нощ отново имаше удари срещу техни обекти в столицата Сана и град Ходейда. Говорител на йеменските бунтовници обяви, че всички удари от вчера и от днес са неефективни.

Американският президент Джо Байдън нарече хутите терористична групировка. Съединените щати не желаят война с Йемен, но не биха се поколебали да предприемат по-нататъшни действия. Военната операция, в която се включиха още западни държави, е отговорът на набезите на хутите срещу кораби в Червено море. Първият похитен кораб беше „Галакси Лийдър“ с двама български моряци на борда.

Пореден американски удар в ранните часове по цели на хутите.

„В 3:45 часа местно време в Сана на 13 януари американските сили нанесоха удар по радарен обект на хутите в Йемен. Той беше извършен от кораба „Карни“ с ракети „Томахоук“, като последващо действие срещу конкретна военна цел. Свързан е с ударите на 12 януари, предназначени да намалят способността на хутите да атакуват морски съдове, включително търговски кораби“, заявиха от Централното командване на САЩ.

Според подкрепящата йеменските бунтовници радиотелевизионна мрежа „Ал-Масира“ цел е била военновъздушната база „Ал Дилми“ в Сана. Хутите съобщават, че няма жертви и не са нанесени материални щети.

„Това беше брутална агресия, нарушаване на суверенитета ни“, коментира Мохамед Самей, правителствен служител.

След първите удари на американските и британските сили много хора в столицата са разтревожени.

„Нормалните хора не са добре, притесняват се от петролна криза, редят се на опашки пред бензиностанциите. Страхуват се от разширяване на обхвата на въздушните удари на британците и Америка“, допълни Мохамед Мутахар, журналист.

В ООН Русия осъди ударите, определяйки ги като „фрапиращата агресия“, а САЩ заявиха, че те са в съгласие с международното право. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова всички страни да избягват ескалация.

„Генералният секретар има предвид въздействието от прекъсването на трафика в този воден път – Индийския океан, Червено море, Суецкия канал, което може да има катастрофални последици върху глобалната икономика и хуманитарната ситуация“, каза още Стефан Дюжарик, говорител на ООН.

На този фон вчера вечерта ракета е паднала на 500 метра от танкер, плаващ под панамски флаг и превозващ руски петрол, съобщи британският оператор на морската търговия. По всичко изглежда, че атаката в Червено море е дело на хутите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Източник: bntnews.bg