Нови над 800 000 лева отпуска държавата за деца, останали без място в детски градини

Нови над 800 000 лева отпуска държавата за деца, останали без място в детски градини. Парите ще компенсират разходи за отглеждане и обучение на децата от началото на годината до края на февруари.

За родителите обаче сумата от 413 лева остава изключително ниска. В началото на годината дори е имало забавяне при изплащането на парите, но уверенията са, че вече всичко е наред.

На 4 години и половина Никол кандидатства няколко пъти за детска градина в столичния район Витоша. Все неуспешно. Родителите ѝ кандидатстват за компенсации повече от 2 години, за да покриват поне частично таксата за частна градина.

„Размерът на компенсацията се определя на базата на представените от родителите в общините документи, които удостоверяват размера на извършените от тях разходи, пряко свързани с обучението на децата им за съответния месец“, заяви Камен Йорданов, държавен експерт в дирекция „Финанси“ в МОН.

„Компенсацията е крайно ниска, тя е по-скоро, ако мога така да се изразя, прах в очите на всички, които не са приети. Ако го сметнем 12 месеца по 1200 лева средно излиза едно число, което след няколко години ти можеш да си купиш нов апартамент“, коментира Александра, майка на 4-годишната Никол.

В положението на Александра са стотици родители в същия район по данни на общината. Към момента оттам отчитат около 600 неприети деца, макар през последните години да са разкрити над 550 нови места в детските градини. Очаквано интересът към компенсациите в района е огромен.

„Ние сме най-динамично развиващият се район. По последното преброяване на населението, районът от 8-и по големина по население в момента вече е на четвърто място със съвсем малка дистанция от третия. Не можем да наваксаме на този натиск, който се получава“, добави Теодор Петков, кмет на район „Витоша“, София.

И в Пловдив се борят с недостига на места в детските градини. Компенсации от държавата ще получат 7 деца.

„Децата са от целия град, но традиционно повече проблеми имаме в Южен, в Централен и в Северен, където има малко по-голям недостиг на места в детските градини“, заяви Стефан Стоянов, заместник-кмет „Образование“, община Пловдив.

„Изключително трудно е в момента в България е просто да имаш дете. Не да мислиш за второ, не да мислиш за трето“, коментира още Александра.

Родителите се надяват сумата на компенсацията да се повиши след актуализация на бюджета. А децата без място в детските градини да намалеят.

Репортери: Цанка Николова и Нели Ангелова

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *