Нова присъда за критик №1 на Путин

36

З атвореният руски опозиционен лидер Алексей Навални получи още 19 години затвор по време на процес в отдалечена наказателна колония.

Навални беше признат за виновен в основаването и финансирането на екстремистка организация и дейности. Той отрича обвиненията.

Той вече излежава деветгодишна присъда за нарушения на условно освобождаване, измама и неуважение към съда. Обвиненията са широко разглеждани като политически мотивирани.

След задържането му през 2021 г. Навални е държан в отдалечена наказателна колония.

„Враг №1“: Тръгва ново дело срещу Навални

Зала в затвора, наказателна колония № 6 в Мелехово, която е на 240 км (150 мили) източно от Москва, беше превърната в импровизирана съдебна зала за най-гласовия критик на Кремъл. Делото се проведе при закрити врата.

Руските държавни прокурори призоваха за 20-годишна присъда за Навални в още по-рестриктивна „колония със специален режим“. Такива затвори обикновено са запазени за най-опасните престъпници в Русия.

В съобщение, публикувано в социалните медии преди произнасянето на присъдата, Навални изрази убеждението си, че ще получи присъда в стил „сталинизъм“, предназначена да изплаши други потенциални дисиденти.

На хартия делото се гледа от съд в Москва. Но решението да се проведе дистанционен процес в затвор предполага, че руските власти са искали да избегнат публичността, която неизбежно ще дойде с транспортирането на Навални до руската столица.

Още един руснак в ареста за това, че има мнение

Когато Навални направи последното си изявление преди две седмици, нямаше видео или аудиозапис на думите му. Но текстът на неговата реч, критикуваща руските власти и войната в Украйна, беше оповестен. Поддръжниците му, включително руски актьори и музиканти в изгнание, го прочетоха и публикуваха онлайн.

Навални все още може да бъде изправен пред нови обвинения. Той казва, че следователите са му казали да очаква нов процес по обвинения в тероризъм.

Повече от десетилетие Навални се опитваше да разобличи корупцията в сърцето на руската власт. Видеоразследванията му са гледани десетки милиони онлайн.

Харизматичен активист, той изглеждаше единственият руски опозиционен лидер, способен да мобилизира големи количества хора в цяла Русия за участие в антиправителствени протести.

Но през 2020 г. той беше отровен в Сибир с това, което по-късно западни лаборатории потвърдиха, че е нервнопаралитичен агент.

По-късен доклад на разследващото издание Bellingcat и руския новинарски сайт The Insider замесиха няколко агенти на руската служба за вътрешна сигурност, ФСБ, в атаката.

След като се възстанови от атаката, Навални се върна в Русия през 2021 г. въпреки предупрежденията, че може да бъде арестуван. Той беше задържан веднага след пристигането си на московското летище Внуково.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *