Нова Зеландия е спечелила близо 70 милиона долара от домакинството на световното първенство по футбол за жени

Нова Зеландия е спечелила 109.5 милиона новозеландски долара (67.87 милиона долара) от съвместното домакинство на Световното първенство по футбол за жени с Австралия по-рано тази година, според правителствен доклад, публикуван днес.

В доклада се посочва, че 27 000 души са посетили страната по време на турнира от 20 юни до 20 юли и са похарчили повече от 80 милиона новозеландски долара за настаняване, храна, транспорт и пазаруване.

Въпреки че са по-известни с ръгби спорта, новозеландците закупиха повече от 740 хиляди билета за 29-е мача, които се проведоха в Оукланд, Уелингтън, Хамилтън и Дънидин.

Въпреки че продажбите на билети не вървяха за някои от мачовете и ФИФА раздаде хиляди, рекордът за посещаемост за футболен мач в страната беше подобрен три пъти на „Идън Парк“ в Оукланд. Общата икономическа полза е двойно повече от очакваното от правителството.

„Това беше най-голямото и най-успешното спортно събитие за жени досега, надхвърлящо очакванията на терена и извън него. Той завладя сърцата на нацията, издигна женския футбол и спорта като цяло, като същевременно затвърди репутацията на Нова Зеландия като изключителен домакин на големи събития“, каза Кайли Хоукър-Грийн, мениджър „Големи събития“ в Министерството на бизнеса, иновациите и заетостта.

Турнирът генерира повече от 570 милиона долара за ФИФА, позволявайки на централата да излезе на печалба, въпреки голямото увеличение на наградния фонд.

Последвайте нашия канал „Спорт по БНТ“ във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *