Нобеловата лауреатка за мир започна гладна стачка в затвора

12

Н обеловата лауреатка за мир за тази година, иранката Наргес Мохамади, започна гладна стачка в затвора в родината си, където се намира, предадоха световните агенции.

По този начин тя протестира срещу липсата на медицински грижи за задържаните в иранските затвори и срещу задължителното носене на хиджаб от жените в Иран, обяви днес семейството на Мохамади.

Иранката Наргес Мохамади е носителят на Нобеловата награда за мир

В изявление близки на нобелистката казаха, че тя е започнала протеста си преди няколко часа и изразиха безпокойство за здравето й.

Петдесет и една годишната правозащитничка Наргес Мохамади е осъждана неколкократно. От 2021 г. тя се намира затвора „Евин“ в Техеран.

Миналата седмица нейното семейство обяви, че Мохамади, чието здравословно състояние е крехко, е получила отказ от затворническата управа да бъде преместена в болница, защото отказала да носи хиджаб. Затворнически лекар направил електрокардиограма на Мохамади, която показала, че тя има спешна нужда от хоспитализация, поясни тогава семейството на нобеловата лауреатка за мир.

„Ислямската република е отговорна за всичко, което може да се случи на нашата обичана Наргес„, казват близките й днес.

Иран: На бесило, защото не са се подчинили на мъжа

Наргес Мохамади води битки в родината си срещу смъртното наказание и в подкрепа на повече права за жените. През октомври тя получи Нобеловата награда за мир за нейната борба срещу потисничеството на жените в Иран и за борбата й за повече права и свободи за всички.

Наргес Мохамади е и едно от основните лица на бунта, станал известен като движение „Жени, Живот, Свобода“, последвал смъртта на младата Махса Амини, задържана преди повече от година заради нарушаване на правилата за носене на хиджаб. Жените, които са част от протестното движение, си отрязват косите, не носят хиджаб и излязоха на протести по улиците на ирански градове. Властите реагираха със сурови репресии срещу протестиращите, отбелязва Франс прес.

По темата

Източник: vesti.bg