„Нито една повече“: Шествия срещу домашното насилие в няколко града

14

В международния ден за борба срещу насилието над жени – шествия в четири града на страната под наслов „Нито една повече”. Организатори са колективът „Феминистки мобилизации” и други граждански организации. Целта е да бъде показана солидарност към всички момичета и жени, преживели или станали жертва на насилие.

„Нито една повече“: Протест срещу домашното насилие

В София демонстрантите се събраха пред Съдебната палата. Шествия са предвидени и в Пловдив, Варна и Велико Търново. По данни на организаторите от началото на годината поне 20 жени са загубили животите си вследствие на домашно насилие или насилие, породено по полов признак.

Протест с надслов „Нито една повече“ събра недоволни и пред Съдебната палата в Пловдив. Исканията ни са за превенция на насилието над всички жени, независимо от тяхната раса, етнос, сексуална ориентация, физическо, здравословно и психическо състояние, коментира психологът Мария Урилска. По думите ѝ законите не трябва да изключват групи от хора от това да търсят подкрепа, когато срещу тях има домашно или институционално насилие. 

Според Рада Еленкова от „Български фонд за жените“ кризисните центрове в България са недостатъчни, което поставя жертвите в безизходица. По нейна информация те са около 15. По данни на неправителствения сектор всяка трета жена е жертва на насилие.

Протестът в Пловдив е организиран от активисти от града и от неформалния колектив „Феминистки мобилизации“. 

Източник: vesti.bg