Николай Денков: Пари за българския шах ще има, когато се оправи шахматната програма с федерациите

Министър-председателят акад. Николай Денков беше сред официалните лица, които посрещнаха на летище „София“ българските шахматистки, които осигуриха на страната ни златния медал от европейското отборно първенство в Будва, Черна гора – Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева.

Пред медиите Денков адресира и проблемът с липсата на финансиране на този спорт у нас и увери, че пари за шахмата ще има, когато бъдат разрешени проблемите между различните федерации, които претендират за лиценз.

„Пари за българския шах ще има, когато се оправи шахматната програма с федерациите. В момента лиценз има само една от тях, към която тези момичета не принадлежат. Това, което е изключително важно сега е, че успяха да се съберат в последния момент и да направят отбор за европейското, защото можеше и този момент да се изпусне“, категоричен бе премиерът Денков.

В същото време, както вече стана ясно, българският национален отбор не е получил никакво финансиране за участието си по време на шампионата в Черна гора, което е станало факт единствено благодарение на новоучредената преди два месеца Българска спортна шахматна федерация. В момента пък притежателят на лиценз от спортното министерство е Българска федерация по Шахмат 2022.

„За да ни допуснат до участие в това първенство, което не се е случвало от много години, приносът е на Българската спортна шахматна федерация. Тя беше създадена преди два месеца с председател Милен Василев и почетен председател Антоанета Стефанова. Всичките състезателки в този отбор обаче са редовно картотекирани и членуват в своите клубове, които са част от единствената лицензирана шахматна федерация у нас – Българска федерация по Шахмат 2022 (БФШ 2022)“, коментира пред БНТ треньорът на Нургюл Салимова Живко Желев.

По същото време председателят на БФШ 2022 Васил Антонов заяви, че единственото важно в този момент е единствено историческата победа.

„Благодаря на спомоществователите, които направиха възможно участието на българския национален отбор по шахмат в Будва, за да можем да реализираме възможностите на нашите шахматисти, някои от които се подговят повече от 10-15 години“, сподели Антонов.

Антоанета Стефанова: Това е споделен успех, България не може да бъде извън европейското или световното шахматно семейство

Нургюл Салимова: Винаги даваме всичко от себе си, сега сме европейски шампионки

Белослава Кръстева: През цялото време работехме в един екип и това беше нашият ключ

Виктория Радева: За мен е една изключителна радост и чест, че съм част от този отбор

Петър Арнаудов: Имаме страшно силно поколение от шахматистки

Последвайте нашия канал „Спорт по БНТ“ във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Източник: bntnews.bg