Николай Денков на среща с премиера на Дания Мете Фредериксен

0

М инистър-председателят акад. Николай Денков ще проведе среща с премиера на Кралство Дания Мете Фредериксен в Копенхаген, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Двамата правителствени ръководители ще обсъдят развитието на двустранните политически и икономически отношения, както и актуални въпроси от европейския дневен ред, сред които войната в Украйна, миграцията, темата за зеления преход и др. 

В рамките на визитата си в Копенхаген премиерът акад. Денков ще посети Института за биоиновации и централата на State of Green. Институтът за биоиновации е международна фондация, която управлява инкубатор за ускоряване на иновациите в науката. State of Green е публично-частно партньорство между датското правителство и трите водещи бизнес асоциации в страната – Конфедерацията на датската индустрия, Датската енергийна асоциация и Датския съвет по земеделие и храни, обясниха от правителствената пресслужба.

Новият крал на Дания: 10 факта за за Фредерик Х

На 14 януари в исторически за страната момент датската министър-председателка Мете Фредериксен провъзгласи Фредерик Десети за крал на Дания от балкона на президентския дворец пред хиляди хора, които се бяха събрали, за да станат свидетели на събитието. Фредериксен прочете прокламацията три пъти, както повелява традицията, а Фредерик стоеше до нея, облечен в церемониална военна униформа, украсена с медали. Той стана крал след абдикирането на Маргрете Втора, което тя обяви в традиционно новогодишно обръщение. В отговор Мете Фредериксен каза, че вижда отварянето на нова страница за Дания. Сигурна съм, че престолонаследникът ще бъде добър и силен крал за Дания и цялото кралство, отбеляза тя. 

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *