Николай Бухалов: Няма друго такова чувство, като това, което изпитваш на почетната стълбичка

Николай Бухалов е единственият българин с два златни медала от едно издание на Олимпийските игри. Триумфалният миг идва в Барселона през 1992 година, където той печели и двете дисциплини в едноместното кану.

Роденият през 1967-ма Бухалов отрано привлича вниманието на специалистите към себе си. На 21 години прави своя олимпийски дебют в Сеул. Не стартира в коронната си дисциплина 500 м, а на 1000, но с много добра тактика и отличен ритъм успява да достигне до бронзовия медал. Годините до Барселона преминават за Бухалов в борба за победата на големи шампионати. Успехът обаче все му се изплъзва.

„Имаше ред години, в които съм се разминавал за малко, водил съм до последно, но никога не съм ставал първи на голямо състезание. Първият ми златен медал, който съм постигнал на голямо състезание беше в Барселона, златният медал на 500 м. Никой не се е надявал, защото, както казах, до този момент все бях втори-трети, повече завършвах втори, точно преди Олимпиадата. Но там вече нещата се обърнаха, станах първи на 500 м. В същото време въобще не се бях замислял, че няма българин, който да е печелил два златни медала на една олимпиада“, коментира пред БНТ Бухалов.

„На 1000 м действително беше много трудно, защото бях дал много сили предишния ден на 500 м. Не се чувствах така, както бях предишния ден на гонката на 500 м. Беше една изключително трудна гонка. В последните метри ме атакува Иван Клементиев и целта ми беше само да мога да удържа на неговата скорост да не ме изпревари. За всичко това човек трябва да има ден, така че аз мога да кажа че съм имал ден“, разказа кануистът.

„На почетната стълбичка – точно това чувство не мога да го опиша. Там действително вместо да се радваш, бликват сълзи от това, че звучи българският химн. Чувството е уникално, но ти няма как да го опишеш и да го сравниш с нещо друго, защото няма друго такова чувство“, сподели големият български спортист.

В следващите години Николай Бухалов е без конкуренция в едноместното кану. Печели 5 световни титли в периода 1993-1995 година. На Игрите в Атланта обаче не успява да стигне до отличията, дори в едната дисциплина е декласиран на финала.

Продължава спортния си път до Сидни. Вече на 33 се класира за шестия си олимпийски финал – завършва 9-ти на 500 м и този резултат слага точка на знаменитата му кариера в кану-каяка.

Гледайте „Истории от Олимпийските игри“ – предаването, което разказва олимпийската история – всяка неделя от 13.15 ч. по БНТ 1!

Последвайте нашия канал „Спорт по БНТ“ във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Източник: bntnews.bg