„Не ни остава време“: Императорските пингвини са застрашени от изчезване

0

Т опенето на ледовете в Антарктида по време на размножителния сезон на императорските пингвини през 2022 г. доведе до пълен провал на четири от петте размножителни колонии в море Белингсхаузен.

Сателитни снимки показват, че нито едно от новородените по тези места не е оцеляло.

Опустошителното събитие е първият регистриран неуспех в размножаването на императорските пингвини. Ако ледовете продължат да се топят, вследствие на изменението на климата, учените предупреждават, че това няма да е последното опустошително събитие.

„Никога досега не сме виждали императорски пингвини да се размножават в такъв мащаб в рамките на един сезон. Загубата на лед в този регион през антарктическото лято направи много малко вероятно новородените пингвини да оцелеят“, казва картографът Питър Фретуел от Британската антарктическа служба.

„Знаем, че императорските пингвини са силно уязвими в условията на затоплящ се климат – и настоящите научни данни сочат, че екстремни събития, свързани със загуба на морски лед, като това, ще стават все по-чести и широко разпространени“, обяснява Фретуел.

През по-голямата част от годината около Антарктида има „покривка“ от стабилен лед, прикрепен към сушата. Този лед се образува през април, по време на есента в Южното полукълбо, и се задържа до януари, или до разгара на лятото.

Императорските пингвини се размножават на тази част от леда, като снасят яйцата си през май и юни.

12 факта за суровата Антарктида – най-голямата пустиня на Земята

Инкубационният период на императорските пингвини е около 65 дни, но пиленцата са доста безпомощни, докато не се излюпят, т.е. докато не се превърнат от „бебешки пух“ в развити птици, които могат да ср гмуркат и плуват  в ледените антарктически води. 

Размножителният сезон през 2022 г. започва нормално, обясняват учени. Пингвините снасят яйцата си през есента, инкубират ги и ги излюпват през зимата, поясняват те.

Дойде ли пролетта, настъпва бедствие за обитателите на Антарктида, пише издание Science Alert. До началото на лятото площта на антарктическия морски лед беше най-ниската, регистрирана до този момент. 

Най-силно засегнатият регион беше море Белингсхаузен, в западната част на Антарктическия полуостров, където в някои региони се наблюдаваше 100-процентна загуба на площта на въпросния лед.

Всяка година императорските пингвини се връщат в море Белингсхаузен – 5 местности, за да снасят яйца и да отглеждат малките си. Тези животни се делят на клони обясняват учени и допълват, че всяка група се състои от 650 до 3500 гнездящи двойки. До декември 2022 г. четири от тези пет местности са изчезнали, тъй като ледът, на който са се опирали, се е разтопил във вълните, посочва още изданието. Само на един обект, остров Ротшилд, на който има 650 гнездящи двойки, малките успяват да се излюпят успешно.

Картографът Питър Фретуели и екипът му не откриват следи от останалите новородени. Колониите на императорските пингвини се намират по целия периметър на антарктическия континент.

„Дори сега антарктическият лед е с най-ниската си степен за този период от годината. Според учените, ако тези тенденции се запазят, над 90% от колониите на императорските пингвини ще изчезнат до края на XXI век“, обяснява Фретуели. 

„Проучването разкрива връзката между загубата на лед и унищожаването на екосистемите. Изменението на климата води до топене на леда със застрашителни темпове. Вероятно през 2030 г. той няма да присъства в Арктика„, заяви физикът Джереми Уилкинсън от Британската антарктическа служба.

„Това е още един предупредителен знак за човечеството, политиците трябва да действат, за да сведат до минимум въздействието на изменението на климата. Не ни остава време“, предупреждава физикът. 

Знаехте ли тези неща за дивата природа

По темата

Източник: vesti.bg