Не е злато: Открийте кой е най-скъпият благороден метал

1

П оради гъвкавостта, проводимостта, издръжливостта и добрия външен вид, златото е в челната петица на най-скъпите метали. Цените на златото са над 1850 долара за унция – впечатляващо, но нищо в сравнение с родия.

В момента той е най-скъпият благороден метал и един от най-редките, цената на унция родий възлиза на 10 300 долара. И така, какво го прави толкова скъп?

Родият не реагира лесно на кислорода, което го прави благороден метал и означава, че е перфектен катализатор, устойчив както на корозия, така и на окисляване. Неговата цялостна устойчивост и висока точка на топене от 1964 градуса по Целзий го поставят сред металите от платиновата група заедно с платината, паладия, осмия, иридия и рутения.

Способността му да издържа на температура на водата и въздуха до 600 градуса по Целзий и да остане неразтворим в повечето киселини, го прави много универсален в производството на автомобили, самолети, електрически контакти и високотемпературни термодвойки и съпротивителни проводници.

Като най-редкият метал от платината група, родият се среща в приблизително 0,000037 части на милион в земната кора, докато златото се намира в изобилие от около 0,0013 части на милион, според Кралското дружество по химия. Произвеждан главно в Южна Африка и Русия, родият може да се получи като страничен продукт от рафинирането на медни и никелови руди, които съдържат до 0,1 процента от благородния метал. Годишно се произвеждат около 16 тона родий с приблизителен запас от 3000 тона.

Родият бил открит през 1803 г. от Уилям Хайд Уоластън, английски химик, който извлякъл елемента от парче платинова руда от Южна Америка. Находката дошла малко след като Уоластън открил друг метал от платиновата група, паладия.

Родият бил получен от проба на Уоластън, от която отстранил платината и паладия, оставяйки след себе си тъмночервен прах, който бил обработен с водороден газ, за да се разкрие благородният метал родий.

Родият блести в ярък, отразяващ сребристо-бял цвят, но получил името си от гръцкото „rhodon“, което означава роза. Името му се свързва с червения цвят на солите на метала.

Въпреки неговата рядкост и красота, статистиката от 2019 г. показва, че почти 90 процента от търсенето на родий е от сектора на автокатализаторите в производството на каталитични конвертори – безцеремонна употреба на един от най-редките благородни метали на Земята.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *