Нетаняху предложи на опозицията да сформират извънредно правителство

10

П ремиерът на Израел Бенямин Нетаняху покани лидерите на опозицията Яир Лапид и Бени Ганц да се присъединят към правителство на националното единство, се казва в изявление на неговата партия „Ликуд“, цитирано от Ройтерс.

По-рано днес лидерът на израелската опозиция Лапид се срещна с Нетаняху и подкрепи създаването на извънредно правителство с ограничен мандат за срока на военната операция в ивицата Газа.

Атаката на „Хамас“ срещу Израел: Трупове по улиците, експлозии и пленени хора

„Няма да се занимавам с въпроса кой е виновен и защо бяхме изненадани“, заяви бившият премиер Лапид в платформата Х. „Ще се изправим срещу врага си в единство“, написа още той.

Лапид добави: „Държавата Израел е във война. Това няма да е лесна или кратка война.“ Той също така спомена за опасността от война на няколко фронта.

Нетаняху: Ние сме във война и ще победим

Лапид предложи на Нетаняху да сформират обща експертна коалиция, „която да може да се бори в тежката, сложна и дълга война, която ни предстои“. Нетаняху знае, че „не може да води война с нефункционалния и екстремистки състав на правителството“, каза лидерът на опозицията и добави, че Израел се нуждае от отговорно ръководство.

Нетаняху, който е лидер на консервативната партия „Ликуд“, от края на годината е начело на дясно, религиозно коалиционно правителство, в което са представени и дясноекстремистки министри, посочва ДПА. Това е най-дясното правителство в историята на Израел.

„Хамас“ обяви началото на „военна операция“ срещу Израел

Междувременно Израел заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че палестинската ислямистка групировка „Хамас“ „носи цялата отговорност и ще понесе резултатите“ за нападението срещу страната. „Държавата Израел ще действа по всеки необходим начин, за да защити своите граждани и суверенитет от продължаващите терористични атаки, произхождащи от ивицата Газа и извършвани от Хамас и други терористични организации“, заяви посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан в писмо до Съвета за сигурност, видяно от Ройтерс.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *