Нетаняху: Можe да има сделка за освобождаване на заложници

8

И зраелският премиер Бенямин Нетаняху изрази предпазлива надежда за сделка, която да осигури освобождаването на още заложници, държани от ислямистката групировка „Хамас“, предадоха ДПА и Франс прес.

„Може да има [споразумение], но мисля, че колкото по-малко казвам за него, толкова повече увеличавам шансовете то да се материализира“, каза днес Нетаняху в интервю за американската телевизия Ен Би Си.

Израел ликвидира командир на „Хамас“, държал като заложници 1000 жители на Газа

Ако бъде постигнато споразумение, то ще бъде само резултат от военен натиск, каза Нетаняху.

„Това е единственото нещо, което може да доведе до сделка“, смята той.

Нетаняху също така твърди, че единствено сухопътната офанзива на израелските военни в контролираната от „Хамас“ ивица Газа е създала някакво движение в преговорите.

Израел остава непреклонен: Примирие в Газа няма да има, докато не бъдат освободени заложниците

„Ако е налична сделка, добре, ще говорим за нея, когато е налице. Ще я обявим, ако бъде постигната“, обеща Нетаняху.

Израелските военни изчисляват, че около 240 души са били взети за заложници в ивицата Газа по време на нападението на „Хамас“ на 7 октомври. Сред тези пленници има най-малко тридесет непълнолетни, включително малки деца, според израелските медии.

Пожелал анонимност палестински служител в Газа каза за АФП, че Бенямин Нетаняху е „отговорен за забавянето и пречките при постигането на предварително споразумение за освобождаването на няколко заложници“.

Нетаняху: Няма да прекратим огъня без връщането на нашите заложници

Източник: vesti.bg