Нетаняху: Има време за мир и време за война. Сега е време за война

2

И зраелският премиер Бенямин Нетаняху е непреклонен – спиране на огъня в конфликта с „Хамас“ засега няма да има. В изказване пред журналисти той отхвърли всякаква възможност за примирие на този етап, сравнявайки нападението на палестинското ислямистко движение срещу Израел от 7 октомври с епохални исторически събития като Пърл Харбър и 11 септември.

„Гневът не бива да замъглява погледа“: Конфликтът в Близкия изток

В понеделник вечерта Нетаняху направи важно изказване пред медиите, чиято основна цел беше да отправи категоричното послание към вътрешната аудитория и международната общност, че при сегашните обстоятелства примирие в Газа няма как да има.

„Точно както САЩ не се съгласиха на примирие след бомбардировката над Пърл Харбър, нито след терористичната атака от 11 септември, така и Израел няма да се съгласи на спиране на бойните действия с „Хамас“ след ужасяващите атаки от 7 октомври“, каза той, цитиран от ДПА.

„Призивите за примирие са призиви Израел да се предаде на „Хамас“, да преклони глава пред тероризма, пред варварството. Това няма да се случи. В Библията е казано, че има време за мир и време за война. Сега е време за война, война за общото ни бъдеще“, заяви Нетаняху.

Външният министър на Иран към САЩ и Израел: Спрете геноцида в Газа

Той призова всички цивилизовани народи да подкрепят настояванията на Израел за незабавно и безусловно освобождаване на заложниците и за прокарването на ясна разграничителна линия между цивилизованите и варварските сили.

„Време е всеки да реши на чия страна е“, посочи премиерът, цитиран от Ройтерс.

Нетаняху добави, че Израел ще продължи с осъществяването на намерението си да унищожи палестинската групировка „Хамас“, обявена за терористична организация от САЩ, ЕС, Израел, Великобритания, Канада и други страни.

Същата вечер пред журналисти говориха и двама от министрите му, този на отбраната Йоав Галант и на стратегическите въпроси Рон Дермер, които засегнаха малко по-различни въпроси.

Ивицата Газа отново е без комуникации и интернет

Дермер коментира отношенията със свръхсилите, заявявайки, че координацията със САЩ в борбата с „Хамас“ е „без прецедент в историята“, но добави, че в същото време отношенията с Русия са се усложнили.

Галант от своя страна заяви, че единствените, които имат право да използват сила на окупирания Западен бряг, са израелската армия и полиция. По този начин той отговори на критиките към Израел за извършвано насилие от еврейски заселници срещу живеещите там палестинци.

ПОЛОЖЕНИЕТО В ГАЗА СЕ ВЛОШАВА. МЕЖДУНАРОДНИТЕ КРИТИКИ СРЕЩУ ИЗРАЕЛ СЕ ОЖЕСТОЧАВАТ

На фона на непреклонността в изявленията на представителите на израелското ръководство, че примирие няма да има, се засилват недоволството и критиките в международен план срещу начина, по който Израел води войната срещу „Хамас“ в ивицата Газа.

Тежки обвинения отправи ръководителят на Службата на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (УНРВА) Филип Лазарини, който предупреди Съвета за сигурност на Обединените нации, че палестинците в обсадения анклав са подложени на принудително разселване и колективно наказание.

По думите на Лазарини наложеното в края на миналата седмица комуникационно затъмнение в Газа е ускорило разпадането на обществения ред там и предупреди, че ако този процес се задълбочи още, за ООН ще стане „изключително трудно, ако не и невъзможно“ да продължи да работи в Газа.

В петък вечерта, когато предприе настъпление, за да преследва бойците на „Хамас“, които според еврейската държава се крият в лабиринт от тунели под град Газа, Израел отново призова мирното население да се изтегли от северната към южната част на ивицата Газа.

„Хамас“ разрешава на граждани на България и още 7 държави да напуснат Газа

КАКВА Е ТАКТИКАТА НА ИЗРАЕЛ ПРИ НАСТЪПЛЕНИЕТО В ГАЗА

Израелските сили целенасочено настъпват с по-бавни темпове от очакваното в офанзивата срещу Газа, а една от причините за това е, че те все пак искат да съхранят възможността за договаряне на освобождаването на над 200 заложници, държани от бойците на „Хамас“, казаха пред Ройтерс военни специалисти.

Сравнително предпазливия подход в действията си, който Израел показва в първите дни от сухопътната операция срещу Газа, силно се различава от масираните триседмични бомбардировки над палестинския анклав преди това, както и от предишни негови офанзиви в Газа.

Войските засега избягват гъсто застроените градски райони, което говори за това, че от една страна, Израел е готов за продължителна борба на изтощение с ръководството на „Хамас“, но от друга, дава знак, че си оставя вратичка за освобождаване на заложниците, казаха на Ройтерс трима израелски източници от областта на сигурността.

Нетаняху заяви миналата седмица, че освобождаването на заложниците е „неразривна част“ от военната задача на Израел в Газа. „Хамас“ засега пусна на свобода няколко цивилни от 239-те заложници, за много от които се предполага, че са държани в гъстата мрежа от тунели под Газа.  Същевременно израелските сили успяха да освободят пленена от „Хамас“ израелска военнослужеща, съобщи армията.

С по-бавното си настъпление израелските сили се надяват и да подсигурят фланговете на Израел и да принудят бойците на „Хамас“ да излязат от тунелите и гъсто застроените градски части и да се изправят срещу израелската армия на открито, където лесно ще бъдат ликвидирани, каза пред Ройтерс представител на израелското командване, пожелал анонимност.

Засега израелската армия не дава официален коментар по въпросите, свързани с тактиката на операцията в Газа.

Какво става в Газа, хиляди израелски войници…

БИТКА ЗА ВСЕКИ САНТИМЕТЪР

„Сантиметър по сантиметър, метър по метър, опитваме се да избегнем жертвите и да убием колкото се може повече терористи“, заяви пред репортери Амос Ядлин, бивш началник на израелското военно разузнаване.

Масираният военен отговор на Израел срещу „Хамас“ беше предизвикан от нападението на палестинското движение на 7 октомври срещу Южен Израел, при което бяха убити 1400 души, предимно мирни жители – ден, който ще бъде запомнен като най-кървавият в 75-годишната история на Израел.

В следващите три седмици след атаката Газа беше подложена на бомбардировки, при които по данни на управляваното от „Хамас“ министерство на здравеопазването в анклава са загинали 8000 души, сред които над 3000 деца, а снабдяването на палестинската територия с продоволствие, гориво и лекарства беше прекъснато.

Ръководството на „Хамас“ обяви, че прекратяването на огъня е условие да бъдат освободени заложниците, които според Израел включват граждани с паспорти на 25 различни страни.

Източник: vesti.bg