Нетаняху: Израел и САЩ се разминават за управлението на Газа след войната

2

И зраел се радва на подкрепата на САЩ за целите си да унищожи „Хамас“ и да си върне заложниците, държани от палестинските бойци, но съюзниците се разминават по отношение на това какво ще последва след войната в Газа, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, предаде Ройтерс.

Джо Байдън: Израел започва да губи подкрепа заради безразборните бомбардировки на Газа

Потвърждавайки отказа си от миналото да допусне връщане на Газа под ръководството на подкрепяната от Запада Палестинска власт на президента Махмуд Абас, Нетаняху заяви в изявление, че Газа „няма да бъде нито Хамасстан, нито Фатахстан“. „Фатах“ е фракцията на Абас.

„Бих искал да изясня позицията си: Няма да позволя на Израел да повтори грешката от Осло“, каза Нетаняху, без да уточнява коя грешка има предвид.

Иран: Израел и САЩ никога няма да бъдат способни да унищожат „Хамас“

Споразуменията от Осло от 1993 г. установиха ограничена палестинска автономия на Западния бряг и в Газа.

Днес генералният секретар на Изпълнителния комитет на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) Хюсеин аш Шейх отговори на съобщенията, че израелският премиер е сравнил Споразумението от Осло с клането на „Хамас“ на 7 октомври, като заяви, че и двете са причинили подобен брой жертви в Израел.

Нетаняху: Израел ще продължи войната за елиминиране на „Хамас“

„Изявлението на Бенямин Нетаняху, в което се приравнява Споразумението от Осло с това, което се случи на 7 октомври, потвърждава неговата война срещу всички палестинците. Ние казваме на Нетаняху, че Осло загина под веригите на неговите танкове, които преминаха през нашите градове, села и лагери от Дженин до Рафах, заяви Аш Шейх.

Източник: vesti.bg