Нетаняху: Вторият етап на войната за унищожение на „Хамас“ започна

30

И зраелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че вторият етап от войната срещу „Хамас“ е започнал, с цел унищожаване на армията и правителството на групировката и връщане на заложниците, държани в Газа.

„Нашите героични бойци имат една цел: да унищожат този враг и да гарантират съществуването на страната ни“, каза Нетаняху на прескфонференция, съобщи Си Ен Ен.

Нетаняху потвърди, че е разговарял със семейството на заложниците, държани от „Хамас“, и се е заклел пред тях, че ще изчерпи всички възможности, за да върне близките им.

„Хамас“ е готова да освободи заложници, но при едно условие

На брифинга министърът на отбраната Йоав Галант каза, че засилващата се офанзива ще увеличи шансовете „Хамас“ да върне заложниците, които държи в Газа.

„Когато удряме врага по-силно, има по-голям шанс той да се съгласи с решения за връщане на близките“, каза Галант.

Разширяването на наземните операции разтревожи семействата на заложници, като част от тях заявиха по-рано, че са изправени пред „абсолютна несигурност по отношение на съдбата на държаните заложници“.

Израел: Снощи земята в Газа се разтресе, навлязохме в нова фаза на войната

Бенямин Нетаняху подчерта в изявлението си приликата между конфликта с „Хамас“ и арабско-израелската война между 1947 и 1949 г., която избухва, след като Израел обявява своята независимост.

„Войната в Газа ще бъде дълга. Това е нашата втора война за независимост. Ние ще спасим нашата страна“, категоричен е Нетаняху.

Военният началник на Израел от своя страна заяви, че днешният ден бележи нов етап във войната на страната срещу „Хамас“ и че това изисква сухопътна офанзива.

Газа изстреля ракети към израелски градове в близост до границата

„Това е война на няколко етапа. Днес преминаваме към следващия. В момента нашите сили действат на място в ивицата Газа. Тези дейности се подкрепят от прецизен и тежък огън, всичко това в услуга на целите на войната: разбиване на „Хамас“, подсигуряване на нашите граници и върховни усилия за връщане на заложниците у дома, каза генерал-лейтенант Херци Халеви, началник-щаб на израелските отбранителни сили, във видео, публикувано от ЦАХАЛ.

„Целите на тази война изискват сухопътна операция“, добави Халеви, като уточни: „За да разобличим и унищожим врага, няма друг начин освен да навлезем на територията му със сила.“ 

По темата

Източник: vesti.bg