Необичайни храни от времето на Голямата депресия

0

Т ъй като светът е потънал в мрак по време на Голямата депресия, американците трябвало да се справят с храната. С оскъдните пари и ресурси те били принудени да измислят някои наистина скандални ястия! От пица без гарнитура до странна запеканка – можете само да си представите какви диви измислици са се появили през тези 10 мрачни години! Ако искате да разберете колко креативни са били хората в трудни времена, продължете да четете.

Пица без гарнитури

Днес пицата е една от най-разпространените храни в Съединените щати, но версията от времето на Голямата депресия е неузнаваема. Ресурсите са били изключително ограничени, така че хората е трябвало да се задоволяват с това, което е било на разположение. Това им позволило да измислят ястие, наречено обикновена пица.

То просто се е състояло от парче тесто за пица, което е било разточено и изпечено във фурната. Повечето хора не са имали никакви гарнитури, така че обикновено е била покрита с малко масло.

„Ястието на бедния човек“

Най-странните закони в САЩ

„Храната за бедняци“ е била начин хората да си набавят евтина, но обилна храна. Повечето американци нямали работа, така че трябвало да намерят евтини начини да нахранят себе си и семействата си.

Храната за бедняци обикновено включвала пържени картофи, лук и хотдог. Онези, които имали достатъчно късмет, го заливали с доматен сос. Музеят „Д-р Пепър“ смята, че изобретяването на това ястие по време на Голямата депресия е довело до създаването на емблематичния Чикагски дог (хотдог с горчица, репички, лук, домати, кисели краставички, спортни чушки, сол от целина и маруля).

Зърнена закуска

Експерти по домашна икономика от университета „Корнел“ оказват влияние върху хранителните навици на американците по време на Голямата депресия. Според библиотеката на университета Корнел екип, ръководен от Флора Роуз, разработва зърнена закуска с тонове витамини и минерали, наречена Milkorno. Тя се срещала и под имената Milkoato и Milkwheato.

Сместа включвала мляко на прах, сол и царевично брашно и била една от най-безвкусните ястия, появили се по време на Голямата депресия. Едно от предимствата на Milkorno е, че осигурява на семействата така необходимите калций, протеини и въглехидрати.

Тарелки за боклук – от всичко по малко!

Първи дами на САЩ в големия ден на мъжете им

Тарелка за боклук може да изглежда подходящо име за хранителен съд от Голямата депресия, но тази чиния не е била направена от истински боклук. Често срещаните съставки в чинията за боклук включват салата от макарони, домашно пържени картофи, печен боб, колбас, чийзбургер, говеждо чили, бял лук, горчица, кетчуп и лют сос.

Тарелките с боклук са ястие в ресторантите и днес, включително в закусвалня в Рочестър, Ню Йорк. Актуализираните версии включват пържена риба, сирене на скара, вегетариански бургери, пръчици моцарела, пилешки бутчета и хотдог.

Запеканка с болонезе

Някои може да мислят за болонезето като сос за паста, но по време на Голямата депресия хората е трябвало да проявят творчество с ограничените си съставки. Болонезето е било лесно достъпна храна, така че е била направена на запеканка.

Типичните съставки на запеканката с болонезе са сирене чедър, боб, консервирано чили, лук, чесън, чушки, бекон, свинска консерва и болоня. Онези, които я ядели, смятали, че това е едно от най-ароматните ястия от онази епоха, което се срещало рядко.

По темата

Източник: vesti.bg