Независимият кандидат Никос Христодулидис печели първия тур на президентските избори в Кипър

Независимият кандидат Никос Христодулидис, подкрепен от широк спектър предимно центристки формации, печели първия тур на президентските избори в Кипър.

Според официалните резултати от изборите от почти всички секции, оповестени тази вечер, Христодулидис получава 32,04 процента от действителните гласове.

Действителната интрига днес беше за второто място, което в крайна сметка отиде при подкрепения от лявата Прогресивна партия на трудовия народ Андреас Мавроянис. Той получава 29,6 процента от гласовете.

Кандидатът на управляващия десноцентристки Демократически сбор Авероф Неофиту остана на трето място с 26,11 процента. Още преди обявяването на официалните резултати той се обади по телефона на Христодулидис и на Мавроянис и ги поздрави за изборния резултат.

От останалите кандидати единствен получава по-значителна подкрепа крайнодесният кандидат Христос Христу, който остава на четвърто място с 6,04 процента.

Днешното гласуване означава, че следващата неделя ще се проведе втори тур на изборите, в който ще участват Христодулидис и Мавроянис и тогава ще стане ясно кой ще замени досегашния президент Никос Анастасиадис.

Източник: bntnews.bg