На Луната с "Прада"

0

И талианската модна къща „Прада“ ще участва в разработката на скафандрите за лунната мисия на НАСААртемис 3“ („Артемида 3„), планирана за 2025 г., предаде АНСА.

Прада“ и американската компания „Аксиом спейс„, която е един от лидерите в областта на космическия туризъм и технологии, са сключили споразумение. „Аксиом спейс“ е сред избраните от НАСА за изработка на костюмите на астронавтите.  

Двете компании ще работят заедно за разработване на иновативни решения по отношение на материалите и дизайна, които могат да осигурят защита и да отговорят на предизвикателствата на уникална среда, заявиха от „Аксиом„.

Ноу-хауто на „Прада“ в областта на суровините, производството и дизайна ще ни позволи да приложим иновативни технологии, за да гарантираме комфорта на астронавтите на лунната повърхност, като се вземат предвид и онези човешки фактори – толкова необходими, но и досега липсващи при космическите костюми„, каза Майкъл Суфредини, главен изпълнителен директор на „Аксиом спейс„, цитиран от АНСА

Мисията на НАСААртемида 3“ ще бъде първата, чийто екипаж е планирано да кацне на лунната повърхност за първи път след „Аполо 17“ през 1972 г. Предвижда се в екипажа от четирима души да има и една жена. 

Междувременно стана ясно, че Европейската космическа агенция (EКА) и швейцарската компания за часовници „Суоч“ (Swatch) са сключили партньорски договор. Това ще позволи на фирмата да произвежда часовници, като космическите фенове ще могат да си поръчат такъв със снимки, направени от телескопи, се казва в съобщение на сайта на ЕКА.

По темата

Източник: vesti.bg