На "Капитан Андреево" посрещнаха българските пожарникари, които помагаха в Турция

80 пожарникари, които 11 дни бяха в Турция, за да помагат след разрушителното земетресение, се прибраха днес в България от град Бесни.

Трима души, сред които дете, са спасили момчетата от българския модул, който работи съвместно с полския. Една от спасителните операции продължила повече от 19 часа.

Спасителният екип беше посрещнат на граничния пункт „Капитан Андреево“.

Калоян Дончев, ръководител на екипа огнеборци: „Турците ни посрещнаха като герои, как могат да ни посрещнат в такъв момент, ние отиваме, за да им помагаме и всички бяха много щастливи, дори сега на връщане по пътя ни настигаха коли по магистралата и свиреха и ръкопляскаха“.

Д-р Веселин Йолов: „Лесно се преглъщат руините, но много по-трудно се преглъща мъката на хората. Това ще ни мотивира да бъдем следващия път още по- добри и така да даваме всичко от себе си да помагаме на хората.

Петър Петров, зам.-ръководител на екипа огнеборци: „Това, което виждаме в очите на хората и в очите на спасителите е нещо, което не може да се обясни. Видяхме едно много силни хора, дори хора, които са загубили близките си в руините и идват да ни ни благодарят и носеха ни храна. Те са много силен народ, ще се справят“.

Автор: Цанка Семерджиева

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *