НАТО приветства решението на Анкара да продължи процеса за присъединяването на Финландия към пакта

Приветствам днешното решение на Турция да продължи процеса по ратификация на присъединяването на Финландия към НАТО, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Това ще засили сигурността на Финландия, на Швеция и на НАТО. Надявам се, че Турция ще гласува ратификацията възможно най-скоро, се допълва в изявлението на генералния секретар. Като отбелязва, че миналия юни всички съюзници взеха решение да поканят Финландия и Швеция в алианса, Столтенберг посочва, че това е най-бързият процес по ратификация в съвременната история на НАТО.

Той припомня, че при неговата неотдавнашна среща в Турция с президента на страната Реджеп Ердоган е била постигната договореност за общо заседание с Финландия и Швеция в централата на алианса. По неговите думи на това общо заседание миналата седмица всички са отчели, че е постигнат значителен напредък в изпълнението на договореностите между Анкара, Стокхолм и Хелзинки, и че бързите ратификации са в общ интерес.

Най-важното е и Финландия, и Швеция, бързо да станат пълноправни страни от НАТО, а не дали ще се присъединят по едно и също време. Решението от миналата година да бъдат поканени и Финландия, и Швеция, фундаментално укрепи отношенията им с НАТО. В резултат на това тяхната сигурност е значително повишена, заявява Столтенберг.

Той отбелязва, че двете очакващи приемане страни участват в заседанията и ученията на пакта. Столтенберг допълва, че двете страни са получили двустранни гаранции за сигурността от много държави от НАТО, включително САЩ, Великобритания, Германия и Франция. Немислимо е НАТО да не реагира, ако Финландия или Швеция бъдат нападнати, тяхната сигурност е важна за пакта, добавя Столтенберг.

Източник: bntnews.bg