НАТО открива стратегическа база на Балканите

32

О чакваше се военновъздушната база на НАТО в Кучова, Албания да бъде въведена в експлоатация в края на 2023 г. Поне така бяха заявили висши служители на албанската държава и представители на НАТО, съобщи „Албениън пост“.

Макар и все още нефункционираща, заслужава да се отбележи, че военновъздушната база на НАТО в Кучова вече е във финалната фаза на строителните дейности.

Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили, генерал-майор Арбен Кинджи, в изявление пред медиите съобщи, че се очаква скоро да се състои откриването ѝ.

Вече е известно, че тази база ще бъде превърната в тактическа база за националните операции и стратегически важните операции на НАТО в Западните Балкани.

НАТО иска да придобие до 1000 ракети „Пейтриът“

НАТО и Албания са инвестирали около 50 млн. евро за обновяването на пистата, свързващите пътища и складовете за гориво и боеприпаси. Приносът на албанската страна възлиза на около 10% от общата стойност на инвестицията в тази база, която с инвестицията на НАТО ще се превърне в разгърната тактическа база.

Алиансът е твърдо решен да превърне бившата военна база от комунистическата епоха в Албания в модерен пункт за своите операции на Западните Балкани.

Преди да започне работата, базата с площ 350 хектара е била гробище за самолети, а десетки съветски и китайски МиГ-ове, Антонови и Як-18 са били в състояние на ръжда на открито.

Въпреки че в Кучова все още има десетки изведени от експлоатация МиГ-ове, властите очакват скоро да ги заменят със съвременни изтребители, тъй като опасенията от дестабилизация в региона на Западните Балкани се засилиха след нахлуването на Русия в Украйна.

Изтребители на НАТО са прехванали тази година над 300 самолета на ВВС на Русия

В края на януари към флота на въздушните сили ще бъдат добавени два бойни хеликоптера от типа BlackHawk, като продължение на големите инвестиции в посока модернизация, с цел повишаване на оперативните способности на армията.

Междувременно, подписано като споразумение преди няколко години, НАТО започна възстановителни работи през януари 2022 г. По това време албанският премиер Еди Рама приветства решението за използване на базата като доказателство, че Албания, въпреки малкия си размер, дава „добавена стойност на Алианса“.

Когато работата започна, министърът на отбраната Нико Пелеши обяви, че „изграждането на тази база на албанска територия е ясно послание, изпратено към други участници с лоши намерения в региона на Западните Балкани“.

Няма съмнение, че изграждането на тази база е ясно послание към други играчи с лоши намерения в региона на Западните Балкани.

НАТО увеличи военния си бюджет за 2024 г. на 2,03 млрд. евро

Днес съседите на Албания – Хърватия, Черна гора и Северна Македония, са част от НАТО. За всички това е добре дошло потвърждение на политическата лоялност на Албания.

След базата в Кучова, албанският премиер поиска молбата на Албания за съфинансиране с НАТО на новата военноморска база в Порто Романо да бъде разгледана възможно най-скоро.

Той предаде това на съвместната пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и регионалните лидери на НАТО.

Това се случва, след като Албания изпълни бюджета за 2024 г., целта за финансиране на отбраната от 2%, както е определено в таблицата на НАТО за всички страни членки.

„Ние ще продължим да бъдем ангажирани с увеличаването на капацитета и повишаването на ефективността на нашите въоръжени сили“, добави Рама. 

Източник: vesti.bg