Населението на Украйна се стопи до 29 млн. души

95

О т началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна 8,6 милиона украинци са отпътували в чужбина и не са се върнали, като към месец май населението на страната е намаляло до 29 милиона души, от които само една трета работят, съобщи украинската агенция УНИАН, като се позова на проучване, публикувано от Украинския институт за бъдещето.

„Само 9,1-9,5 милиона украинци работят, а ако се извадят работещите в публичния сектор, остават около 6-7 милиона души. Те са „двигателят“, който издържа другите 22-23 милиона души, включително пенсионери, деца, ученици, безработни, зависими лица, същите тези работници от публичния сектор и т.н.“, се казва в проучването.

Другата война: Русия и Украйна се борят за Африка с помощта на дипломацията

Към това се добавя и ниската раждаемост, посочва УНИАН. Например Украинският институт за бъдещето отбелязва, че коефициентът на плодовитост (раждаемост) вече е паднал под 1, докато за да има ръст на населението, той трябва да е над 2. Институтът подчертава, че при запазване на тези темпове през следващите няколко години в Украйна вече ще има два пъти повече пенсионери, отколкото работещи.

Според проучването последиците от войната с Русия се усещат както в демографската ситуация, така и в икономическото състояние на украинците.

В началото на май Световната банка обяви оценка, според която седем милиона украинци живеят под прага на бедността, като най-големите последици от обедняването са били отчетени в селските райони.

По данни на Фонда за населението на ООН населението в Украйна през 2023 г. възлиза на 36,7 милиона души, от които над 20% са на възраст над 65 години, а 15,2% са деца на възраст под 14 години. По информация на ООН общият коефициент на плодовитост е 2,19 и вече е бил на едно от най-ниските нива през последните години.

В същото време според Агенцията на ЕС за основните права само един от всеки трима украински бежанци в ЕС иска да се върне у дома.

Източник: vesti.bg