НАСА: Китайският марсоход не се е движил от месеци

0

К итайският марсоход Zhurong не се е движил от месеци. Това обяви НАСА, като се позовава на свои наблюдения над Червената планета, цитирана от CNET.

През май 2022 г. марсоходът влезе в режим на хибернация, за да се предпази от пясъчна буря и студените условия. След това той започна работа отново, но изглежда за доста кратко време.

Според екипа HiRise от Университета на Аризона, който използва данни от апарата MRO, който обикаля около Марс и заснема състоянието на Червената планета. MRO се използва и за наблюдение на движението на марсоходите и помага за планиране на маршрутите им.

Мъск: Кацането на Марс след пет години ще е възможно

Според снимки от MRO, Zhurong не се е движил от началото на септември 2022 г. поне до 7-ми февруари т.г., когато са последните снимки от неговия район. Китайската Национална космическа администрация не е коментирала темата. Тя традиционно рядко говори за плановете си и за напредъка на мисиите.

Тя не е давала актуална информация за състоянието на марсохода. Той пристигна на Марс през май 2021 г., с което Китай стана втората страна в историята, която успешно изпраща и управлява марсоход.

Мъск: Извънземни едва ли съществуват

Първата фаза на проекта Европейската космическа агенция завърши неуспешно, като се разби при опита за кацане. Въпреки това мисията ExoMars все още е планирана за изпращане, но кризите я отлагат вече няколко пъти и сега тя е насрочена чак за 2028 г.

Шестте ужасяващи минути: Най-опасният етап от пътя до Марс

Мъск с нов срок за следващия полет на Starship

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Източник: vesti.bg