„Народен съд“ в Хага съди Путин за войната в Украйна

6

„Народен съд“ даде руския президент Владимир Путин на съд за престъплението агресия във връзка с нахлуването му в Украйна, като символичен ход за преодоляване на „пропуските в търсенето на отговорност“ при липсата на международен трибунал с юрисдикция, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Съдът няма юридически правомощия, но прокурорите заявиха, че ще представят доказателства,

че Путин е извършил престъплението агресия, като е наредил нахлуването преди близо година, отприщвайки опустошителна война, в която загинаха хиляди хора, а редица селища и градове бяха разрушени.

Това е престъпление, което принадлежи на летописите на позора.

Това е престъпление, за което трябва да се потърси отговорност“, заяви Дрю Уайт, канадски адвокат, действащ като един от прокурорите в съда.

Народният съд е инициатива на правозащитната организация „Кино за мир“,

украинския Център за граждански свободи и Бен Ференц, 102-годишният адвокат, който е последният още жив прокурор от Нюрнбергския процес срещу висши нацистки лидери след Втората световна война.

Въпреки че Международният наказателен съд започна разследване

на престъпленията, извършени в Украйна, той няма юрисдикция да преследва лидерите на Русия за агресия.

Независимо от това се засилва международният натиск за създаването на специален трибунал,

който да разследва престъплението. През януари законодателният орган на Европейския съюз прие необвързваща резолюция, в която призовава 27-те държави от блока да работят „в тясно сътрудничество с Украйна за търсене и създаване на политическа подкрепа в Общото събрание на ООН и други международни форуми … за създаването на специален трибунал за престъплението агресия срещу Украйна“.

Нидерландия, където се намират няколко международни съдилища, предложи да приеме съда.

Седмицата на изслушванията започна в Хага два дни след като вицепрезидентът на САЩ Камала Харис заяви, че Вашингтон е установил, че руските сили в Украйна са извършили престъпления срещу човечеството и настоява извършителите да бъдат изправени пред съда.

Предвижда се съдът да произнесе присъда в петък, когато се отбелязва първата годишнина от руската инвазия.

Путин беше поканен да участва в изслушването, но организаторите не получиха отговор от руското посолство в Хага.

Първият свидетел пред “народния съд“ е украинската журналистка Анжела Слободян,

която разказа пред трима съдии, че се е намирала в град Херсон, когато руските войски са навлезли и са “стреляли по всичко, което се движи“.

На заглавната снимка: Съдиите изслушват в Хага първия свидетел на „народния съд“ , пред който прокурорите символично изправят руския президент Владимир Путин за престъплението агресия в Украйна.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *