Напрежение на протеста на енергетиците

18

П родължава блокадата на магистрала „Тракия“ и на Подбалканския път в района на Гурково, включително Прохода на републиката.

Снощи на протеста на енергетиците, които блокираха Хаинбоаз, се e стигнало до напрежение. Медиен екип е бил вербално нападнат, а след това е получил извинение от синдикалистите, предаде NOVA.

Опити за провокации е имало от няколко човека. Изнервил ги коментар от страна на NOVA, че някой е струпал автомобилни гуми и е поставил до тях шише с предполагаема запалителна течност.

В петък в парламента беше отхвърлено искането за отлагане на териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони у нас.  Със скандирания „Оставка“ протестиращите енергетици обявиха, че няма да отстъпят и че предложеният за Стара Загора план не ги устройва.

Източник: БГНЕС

Близо денонощие под блокада продължават да бъдат магистрала „Тракия“ край Стара Загора, Проходът на Републиката и Подбалканският път.

Нощта е преминала спокойно, без напрежение между протестиращите и полицията, предаде БНР.

Протестиращите ще останат на своите позиции най-рано до понеделник, ако не бъде осъществен някакъв контакт с властта. Голяма част от служителите на жандармерията и полицията са били отзовани през нощта, съобщи Бисер Бинев, лидер на КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица – изток“.

Източник: БГНЕС

Недоволните продължават да отстояват своите искания и се надяват на преговори.

Около 200 души са на пътния възел на АМ „Тракия“, не пропускат автомобили, освен такива с бременни жени и с хора в критична ситуация.

„Ние нямаме намерение да се отказваме. Няма напрежение между протестиращи и полиция. Имаме покана за среща от академик Николай Денков и все още обмисляме дали да приемем“, заявиха от местния синдикат на КНСБ в ТЕЦ 2.

Премиерът Николай Денков е поканил синдикатите за среща в неделя, заяви в студиото на „Събуди се” президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той обаче подчерта, че не е ясно дали срещата ще се състои, тъй като, по думите му, ако документите бъдат внесени днес в Европейската комисия, каквато заявка даде в петък министър-председателят, тя ще е безпредметна.

„От първия ден на това правителство съм предупредил Денков, че темата за енергийния преход е централна. И тук обаче се отлагаха нещата до 12 без една минута”, посочи синдикалният лидер.

Според него решение има, ако има политическа воля.

По думите на Димитров „ако напрежението не се канализира с реални стъпки, може да се стигне до още по-голяма ескалация”.

Източник: vesti.bg