Напрежение между властта и опозицията в Украйна

23

Б ившият президент на Украйна Петро Порошенко е бил спрян на границата. По думите му, на него му е било попречено да напусне страната тази сутрин, което той определи като политически мотивиран опит да се възпрепятства работата му, предаде Ройтерс.

Порошенко, който ръководеше Украйна от 2014 г. до 2019 г. и сега е опозиционен депутат, публикува видеоклип, в който се намира на границата на Украйна с Полша. Той казва, че е бил върнат и се вижда, че в ръка държи документи, които според него показват, че има официално разрешение да премине.

Напрежението на границата между Полша и Украйна расте

Съгласно военното положение украинските служители трябва да получат специални разрешения за пътуване в чужбина. Заместник-председателят на украинския парламент Олександър Корниенко по-късно потвърди, че е отменил разрешението на Порошенко за напускане на страната. Корниенко заяви, че макар на депутатите да е разрешено да пътуват за партийни политически събития, той е получил писмо, което не може да коментира и което го е накарало да отмени разрешението за пътуване на Порошенко.

Спорът идва на фона на бавно нарастващото напрежение между правителството и опозицията – най-вече по вътрешни въпроси като бюджети и назначения – в момент, когато войната срещу руските войски продължава.

Порошенко заяви, че е планирал да пътува до Полша, за да помогне в преговорите за прекратяване на блокадата на камионите, а след това да отиде в САЩ, за да издейства подкрепа за военните усилия на Украйна.

Към публикуваното от него видео Порошенко написа и съобщение, в което обвинява администрацията на президента Володимир Зеленски за отмяната на разрешението да пътува и водене на политически игри преди изборите.

Зеленски: Загубата на Украйна би наводнила страните от НАТО с бежанци

„Това е антиукраинска диверсия“, пише Порошенко. „Това е не само възпрепятстване на дипломатическата работа на целия ми екип, но за съжаление и удар по отбранителните способности на Украйна“. От офиса на Зеленски не отговориха веднага на запитването за коментар.

Порошенко, който оглавява опозиционната партия „Европейска солидарност“, е виден критик на администрацията на Зеленски, припомня Ройтерс. Двамата политици водиха ожесточена, често пъти дълбоко лична битка на президентските избори през 2019 г., когато Зеленски победи Порошенко със съкрушителен резултат.

Миналия месец Зеленски заяви пред украинците, че „не е време“ за провеждане на президентски избори, които при нормални обстоятелства щяха да бъдат насрочени за март 2024 г., но според правилата на военното положение провеждането им е забранено.

Източник: vesti.bg