Напрежение в Северно Косово: Сблъсъци между полицията и граждани, има ранени

8

Д есет души са били ранени в сблъсък между специалните сили на косовската полиция и събралите се граждани, съобщи сръбската държавна телевизия РТС.

Това бе потвърдено в болницата в Косовска Митровица  пред кореспондент на РТС.

Сърбия повиши бойната готовност на армията си до най-високо ниво

Ситуацията заплашва да ескалира, отбелязва РТС.

Повече от дванадесет членове на специалната полиция пристигнаха с джипове в сградите на местните власти в Косовска Митровица, Лепосавич, Зубин Поток и Звечан, а десетки сърби, служители на временните органи на тези общини, се събраха на входовете на сградите.

Събралите се граждани влязоха в сблъсъци с полицията. 

Александър Арсениевич от Гражданската инициатива „Сръбско оцеляване“ заяви, че косовската полиция се е насочила към жени, както и към него, и че са пръснали сълзотворен газ директно в очите му.

„Бях дезориентиран, влачиха ме между две коли, започнаха да ме бият“, каза Арсениевич. Той посочи, че в един момент полицай казал на албански да не бият тези с камерите.

Той описа един от полицаите, които са го били, като посочи, че твърденията му могат да бъдат потвърдени от камери от сградата на общината.

В община Звечан служители на косовската полиция  влязоха в сградата на общината. На улицата има огромно количество дим от сълзотворен газ и шокови бомби.  В Звечан е била запалена полицейска кола. 

В Косовска Митровица във факултетите и училищата бе прекъснат учебният процес. В Лепосавич се появиха бронирани коли, а гражданите издигнаха барикади на пътя.

Напрежението идва след предсрочни местни избори в четири общини в Северно Косово, които бяха бойкотирани от косовските сърби.

Междувременно министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, в качеството си на председател на ОССЕ, цитиран от сръбската национална телевизия РТС, призова за намаляване на напрежението и деескалация на ситуацията  в Северно Косово. 

„Като председателстващ ОССЕ призовавам за деескалация и намаляване на напрежението в Северно Косово. ОССЕ е готова да помогне.  Мисията на ОССЕ в Косово се радва на доверие сред хората и институциите.  Ключово е да се запази мирът и стабилността“, написа Османи в Twitter. 

Той добави, че възможно най-скоро отново ще посети Косовска Митровица.

A ръководителката на мисията на ООН в Косово ЮНМИК Каролин Зиаде, написа в Twitter, че следи развитието на ситуацията в Северно Косово с голяма загриженост.

Тя призова всички да се въздържат от по-нататъшни ескалиращи действия и да предприемат спешни стъпки за възстановяване на спокойствието. Зиаде подчерта необходимостта от намиране на решение в рамките на диалога, подпомаган от Европейския съюз.

По-рано, в отговор на възникналото напрежение, президентът на Сърбия и върховен главнокомандващ на армията Александър Вучич съобщи, че е подписал нареждане за повишаване на бойната готовност на частите на армията на Сърбия на най-високо ниво и им е наредил спешно да тръгнат в посока административната линия с Косово, съобщи в. „Вечерне новости“. 

Също така сръбският президент е поискал от НАТО спешно да бъде прекратено насилието срещу сръбското население.

Източник: vesti.bg