Напрежение в Грузия: Президентът е под заплаха от импийчмънт

Управляващата партия в Грузия обяви, че започва процедура по импийчмънт срещу проевропейския президент Саломе Зурабишвили. Причината е, че тя се срещна с европейски лидери и работи за членство на страната в Европейския съюз без да е упълномощена за това от правителството.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се срещна с президента на Грузия в Брюксел и препотвърди ангажимента на блока към европейската интеграция на Грузия.

Лидерът на управляващата партия „Грузинска мечта“ Иракли Кобахидзе обвини държавния глава в „грубо нарушаване на конституцията“. Зурабишвили, бивш френски дипломат от грузински произход, беше избрана за президентка на Грузия през 2018 година с подкрепата на „Грузинска мечта“.

Оттогава тя скъса с партията, която многократно е обвинявана, че е проруска и недостатъчно решителна за присъединяването на Грузия към Европейския съюз и НАТО.

През март президентката наложи вето на спорен закон срещу „чуждестранните агенти“, подкрепен от грузинското правителство, който според критиците на управляващите е вдъхновен от подобен закон в Русия.

Източник: bntnews.bg