Напрежението ескалира: Сградата на „Вагнер“ в Санкт Петербург е отцепена

18

С градата на руската частна военна компания „Вагнер“ в Санкт Петербург е отцепена от служители на силовите структури в Русия, предаде ТАСС. 

На входа ѝ дежурят сътрудници на полицията и на Руската гвардия, обстановката около сградата в момента е спокойна. От другата страна на улицата са се събрали вече журналисти.

Путин обеща сурови наказания: Ще се защитим от вътрешното предателство

Meждувременно източник от руските служби за сигурност, цитиран от Ройтерс, заяви че частната руска военна компания „Вагнер“ контролира военни обекти в град Ворожен, намиращ се на около 500 километра от руската столица Москва.

По-рано руският Национален комитет за борба с тероризма обяви въвеждане на режим на антитерористична операция в Москва, Московска и Воронежка област, припомня ТАСС.

Ходорковски призова да се помогне на Пригожин срещу режима на Путин

Над 300 километра от магистралата „М4 Дон“ във Воронежка област са затворени за движение, обяви в канала си в Telegram областният губернатор Александър Гусев, предаде ТАСС. 

Той призова жителите да се въздържат от движение както по регионалните, така и по местните пътища.

На фона на ескалацията на напрежението в Русия в нощта срещу събота, след като лидерът на частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин обвини Министерството на отбраната, че е обстрелвало негови позиции и е убило 2 000 бойци от групировката, президентът на Русия Владимир Путин направи изявление към руския народ.

Пригожин обяви бунт срещу руското военно командване

Путин каза, че Русия ще се защити от вътрешното предателство и обеща сурови наказания за метежниците.

„Това, което ние виждаме, е забиване на нож в гърба на държавата и народа“, остро отсече той.

В обръщението си към нацията Путин също така призова за единство във всички руски сили и за преодоляване на различията.

„Обръщам се към гражданите на Русия, към личния състав на въоръжените сили, правоприлагащите органи и специалните служби. Към бойците и командирите, които сега се сражават на бойните си позиции, отблъскват атаките на противника, правят това геройски“, каза президентът на Русия.

В аудиозапис основателят на наемническата групировка „Вагнер“ в петък се закани да „спре“ висшето военно ръководство в Москва и призовава руснаците да не се противопоставят на неговите бойци.

„Съветът на командирите на ЧВК „Вагнер“ взе решение – злото, което носи военното ръководство на страната, трябва да бъде спряно“, заяви Евгений Пригожин в аудиопослание, разпространено от неговите говорители.

Той обвинява военното командване в Москва, че е разпоредило удари по бази на „Вагнер“ и е убило „огромен“ брой от неговите бойци.

Пригожин: Руската армия се изтегля

„Те подло ни измамиха, опитвайки се да ни лишат от възможността да защитим домовете си и вместо това да преследват ЧВК „Вагнер“. Бяхме готови да направим компромис с Министерството на отбраната, да предадем оръжията си и да намерим решение как да продължим да защитаваме нашите. Но тези мръсници не се успокоиха“, казва Пригожин в яростното аудиопослание, публикувано в Telegram.

Министерството на отбраната на Русия отрече да е нареждало удари по бази на „Вагнер“ в публикация в Telegram в петък, като нарече разпространяваните в социалните мрежи съобщения и записи от името на Пригожин „неверни“ и „информационна провокация“.

Източник: vesti.bg