"Най-много Украйна иска мира": Украинското посолство с официална позиция

8

П осолството на Украйна в Република България излезе с официална позиция ден след изказването на президента Румен Радев. Държавният глава коментира, че Украйна настоява да води тази война.

Радев: Украйна настоява да води тази война, но сметката я плаща Европа

„Категорично заявяваме, че Украйна полага всички възможни усилия за възстановяването на мира. Украинският народ, започвайки от 2014 година, героично се отбранява и отстоява своята териториална  цялост и държавен суверенитет. Русия като държава терорист продължава своята въоръжена агресия срещу Украйна, засилвайки заплахите и ядрения шантаж срещу  демократична международна общност“, написаха те в страницата си във Facebook.

„Прехвърлянето на вината върху Украйна, която бе вероломно нападната от северната си съседка, за водената война е една от най-разпространените  опорни тези на руската пропаганда и хибридната война  в Европа. Само кремълският режим и неговите последователи  избягват да наричат войната на русия срещу Украйна с думата «война», маскирайки руската агресия и геноцида срещу украинския народ  под формулировките «конфликт» и «специална операция». Искаме да подчертаем, че предоставянето на средства за отбрана на Украйна не води към увеличаването на количеството на жертви и разрушения, точно обратно – това означава повече спасени животи както на обикновените граждани, техните семейства и деца, така и на домовете и жилищата им.

Предоставянето на гаранции за безопасност на Украйна – това са гаранции и за безопасността на Европа, включително и на България.
Вземайки пред вид стартиралата предизборна кампания за местни избори, Посолството се обръща към определени политически сили с призив да се въздържат да използват обвинения срещу Украйна, която страда от руската военна агресия, за постигането на ситуационни политически цели. Това се отнася и за спекулациите с укрaинските граждани от български произход, многобройната българска диаспора в Украйна. Те, както и представителите на други национални малцинства, са патриоти на своята държава и защитават домовете си и роднините си от зверствата на руските окупатори. Украйна е благодарна на Република България за предоставяне на помощи и непрекъснатата  подкрепа в политическа, военно-техническа, финансова и хуманитарна сфери. Посолството на Украйна искрено благодари на милионите българи, които са проявили съпричастност и протегнали ръка за помощ в този изключително труден  за украинския народ момент.

Ползвайки се от случая, Посолството на Украйна благодари на всички приятели за проявения интерес към посещението в Република България на Президента на Украйна  Володимир Зеленски на 6 юли тази година.  Наистина съжаляваме, че формата и времевите рамки за подготовката на това посещение не позволиха всички наши истински  приятели, поддръжници, дарители и доброволци да присъстват  на публичната дискусия. Много е важно синергията на обединението да продължи да работи както за укрепването на  международната коалиция,  установяването на траен мир в Европа, така и за развитието на приятелските украинско-български отношения.“

За финал от Посолството на Украйна в България дава справка относно данни, свързани с войната.

За справка:
През 506 дни на войната на русия срещу Украйна:

– образувани 97 314 дела относно военните престъпления на руските окупационни войски в Украйна; 
– 10636 убити цивилни граждани на Украйна , включително 494 деца;
– изчезнали 15 254 граждани, включително 1052 деца;
– депортирани в русия са повече от 200 хиляди украински деца;
– разрушени повече от 110 хиляди инфраструктурни обекти в Украйна ;
– 20% от територията на Украйна, със статут на защитени зони са засегнати от война;
– минирано е 10% селскостопански земи;
– 2,4 милиона хектара гори са минирани и/или повредени след де-окупацията;
– 495 хиляди хектара на горите се намират в окупираните територии.

На 14 юли президентът Румен Радев присъства на събора на народното творчество „Рожен“, след което направи коментар относно войната в Украйна. „Мисля, че е крайно време да започнем да мислим трезво и обективно за войната в Украйна и за нашето отношение към нея“, каза той.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *