Най-лошият сценарий за наводнението в Украйна

19

У крайна се опитва да евакуира жителите на района на Херсон „възможно най-бързо”, след пробива в стената на язовир „Каховка”, съобщи пред Си Ен Ен украинският министър на икономиката Юлия Свириденко.

„Това, което се опитваме да направим в момента, е да евакуираме хората възможно най-бързо”, каза тя.

Украйна обвини Русия за пробива в язовирната стена:

„Абсолютно сме сигурни, че това не е структурна повреда, абсолютно сме сигурни, че е направено от руска страна. И това е голяма причинена от човека катастрофа”, каза Свириденко и добави: „Използвана е като екологично оръжие”.

След взривяването на ВЕЦ „Каховка“: Последствията

Язовирите са защитени от Женевската конвенция обекти и евентуалното взривяване на язовирната стена може да се разглежда като военно престъпление.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин каза, че „категорично отхвърля” твърденията, че Русия е отговорна и вместо това обвини Украйна в „умишлен саботаж”. Според Песков целта на Киев била да „лиши Крим от вода” и да „отвлече вниманието от бойното поле”.

В тази теза обаче има несъответствия. Десният бряг на река Днепър е по-нисък и в него вливат няколко сравнително големи реки. Така повечето райони заплашени от наводнение се намират под украински контрол. Освен това преливането на Денпър ще затрудни преминаването ѝ и ще направи евентуално украинско контранастъпление в района невъзможно за седмици наред.

ВЕЦ „Каховка”, е под руски контрол, но украинската армия многократно обстрелваше пътя, който преминава по язовирната стена. Няма информация за нов такъв обстрел. Си Ен Ен обаче посочва, че сателитни изображения показват щети по пътното платно дни преди скъсването на стената.

Според експерти балистичните ракети обаче няма как да разрушат язовирната стена. За целта е необходима специална противобункерна бомба или експлозиви, разположени в бетона на самото съоръжение.

Украйна: ВЕЦ „Каховка“ в е бил „напълно унищожен“ от взрив в машинното отделение

Президентът на Украйна Влодомир Зеленски заяви през миналата година, че Русия е поставила мини в стената през пролетта и после е добавила още заряди в шлюзовете и подпорите. Тази информация обаче не е потвърдена по независим път.

Източник: AP/БТА

Анализ на специалисти в областта на язовирите посочва, че взривяването на стената на язовир „Акоховка” ще доведе до мащабни разрушения.

Язовирната стена е висока 30 метра, широка над 3,2 километра и задържа повече от 18 млн. кубически метра вода, но е малко вероятно цялата конструкция да се срути.

Председателят на британската Комисия по язовирите Ричард Кокли коментира, цитиран от „Ню сивил инджиниъринг”: „Малко вероятно е подобни щети да доведат до разрушаване на целия язовир, но може да създадат достатъчно голям отвор, за да предизвикат значително изпускане, което потенциално да унищожи голяма част от обществената инфраструктура и околната среда надолу по течението. Няма да се излее всичката вода, но това е без значение. Най-голямо въздействие ще окаже първата вълна „цунами” с продължителни последващи  разрушения.”

Най-гъсто заселеният район надолу по течението на реката е пристанищният град Херсон, който се намира на около 60 км от язовирната стена и има население от 300 000 души. Той е под украински контрол.

Стената на язовир „Нова Каховка“ в Украйна е рухнала

Модел на наводнението, създаден от шведските специалисти от „Дамнинсверкет” (Dämningsverket), приема, че при пробив с ширина 200 метра, първата вълна ще достигне до Херсон след 19 часа и ще бъде с височина между 4 и 5 метра, когато залее града. Последствията ще бъдат катастрофални.

След първата вълна ще се получи обратно течение нагоре по реката, което ще доведе до наводнения в продължение на много километри, и преливане на реките Ингулец и Тягинка вливащи откъм десния бряг на Днепър.

По данни на руските власти селищата Нова Каховка и Олешки на левия бряг на реката вече са залети от придошлите води. Олешки се намира на срещуположния на Херсон бряг на Днепър.

Засега няма конкретни данни за щетите върху контролирания от Украйна район.

Украинските власти съобщават, че повече от 1000 души са евакуирани от Херсон и други селища. Според губернатора на Херсонска област повече от 1000 къщи „изглежда са под вода”.

Източник: AP/БТА

Източник: vesti.bg