Най-големият резерват за носорози в света ще бъде продаден на търг

Най-големият резерват за носорози в света ще бъде продаден на търг през април. Собственикът изпитва трудности при покриването на разходите по проекта си за запазване на този животински вид, застрашен от бракониери.

81-годишният Джон Хюм е от Южна Африка. Резерватът, който е открит през 2009 г., се простира на частния му имот от 8500 хектара в северозападната част на страната. Днес там живеят 2000 бели носорога, а работниците са около 100.

През миналата година собственикът обяви намерението си да връща в дивата природа стотина носорога годишно.

Отглеждането на тези животни е скъпо занимание, каза Хюм. Той отглежда носорози от 30 години без печалба. Грижите за един екземпляр до навършването на 4 години биха могли да струват повече от 26 000 евро.

Проектът се ръководи от организацията „Платинум Рино“, която излезе с официално съобщение, че търси „перфектния купувач, фондация или частно лице, със страст към опазване на носорозите и със средства за тяхното развъждане“.

Република Южна Африка е дом на повече от 80 процента от световната популация на тези животни. Бракониерството е под силния натиск на азиатското търсене на рогове, които се използват в традиционната медицина като терапевтично средство и афродизиак.

През 2022 г. 448 носорога са били убити в РЮА. Според правителството това е с три по-малко от предходната година.

Роговете на носорозите се премахват безопасно и безболезнено с поставяне на животните под анестезия. Струват 60 000 щатски долара за килограм на черния пазар – цена, надхвърляща тази на кокаина.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *